U Ateljeu “Ismet Mujezinović“ u Tuzli upriličena jedinstvena izložba“ Birds of spray“

Otvaranje izložbe u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli pod nazivom“Birds of spray“ , su priredili nezavisni umjetnici Alija Kamber, Darko Jovičić i Boris Stapić uz podršku Fronta slobode.Ovom izložbom je posebno „oživjeo“ cijeli prostor , uveselio se na poseban   način uz dvorište  u kojem je bilo veliki broj prisutnih svih generacija.
Kako je istakao jedan od organizatora izložbe Alija Kamber, ovaj projekat je osmišljen i nastao u nekoliko dana i radili sve na licu mjesta , 30 slika i spojeno crtano sve zajedno i dobijemo najbolju apstrakciju.
Darko radi zidovei spojili smo njegove sa mojim ljubav sa sprejovima na papiru , a za taj rad moramo imati masku i rukavice na rukama. Na ovaj način sa ovim projektom želili smo da se prevaziđe sivilo , a ovim načinom se može svako baviti ovom umjetnosti, radimo sve sa sprejovima i 32 novih radova smo spojili sa 250rađenih iz proteklih radova. Ja želim da se bavimo sprejom na papiru i stalno smo nešto novo izmislili , a planiramo i nove projekte . Djela su nastala u prethodnih nekoliko dana u tuzlanskim blokovskim naseljima gdje su išli umjetnici u pokušaju da unesu vedrinu i živost u sivilu i svakodnevno sa sprejovima počeli raditi slike na papiru.Pozvali su građane da im se pridruže i prihvatili su .Svaka slika je jedinstvena jer ju je radilo više ljudi, svako sa jednim potezom spreja od po nekoliko slika , te mi smo slike preraspoređivali i uklapali u Ateljeu u nove koncepte.Jedan dio slika je postavljen u okvir, dio je okačen na konopce, dio poljepljen na zidovima, a dio prikazan na TV-u, pojašnjava Alija Kamber.
Atelje je bio „išaran“ slikama koje su stvorili umjetnici i građani Tuzle. Ovom prilikom posjetitelji su imali priliku  vidjeti i nekoliko perfomanasa , poput spajanja većih papira ili praznih okvira za slike. Umjetnici su radili zajedno  sa građanima sa sprejovima , isključivo u platnima i papirom , bez štete za Atelje.
Piše: Duška REBIĆ