U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli otvorena je izložba slika „Počiteljska priča“autora, Samira Sufija

U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli otvorena je izložba slika „Počiteljska priča“autora, Samira Sufija

Izložba slika „Počiteljska priča“, autora akademskog slikara Samira Sufija otvorena je u Ateljeu „Ismeta Mujeznović“ u sklopu Centra za kulturu Tuzla i već je zainteresovala ljubitelje likovne umjetnosti.
Prisutnima na izložbi su se obratili kustosica Centra za kulturu Tuzla, Amra Čebić, gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović i autor izložbe, Samir Sufi.


O izložbi i predstavljenim radovima kustosica Centra za kulturu Tuzla, Amra Čebić je istakla da je Samir Sufi na izložbi na svojim djelima prikazao motive arhitekture, kaldrme i sokaka u Počitelju, prirodu koja okružuje Počitelj i skrenuo pažnju na značaj i vrijednost kulturne umjetnosti i kulturnog umjetničkog naslijeđa koje postoji u ovom gradu. Ukazao je na opasnost od uništavanja, napuštanja i zaborava Počitelja i njegovih spomenika na slikama jer je umjetnik pokazao umjetničko znanje, crtački slikarski kvalitet i ozbiljan pristup umjetnosti, naglasila je kustosica Centra za kulturu Tuzla, Amra Čebić.


Autor izložbe „Počiteljska priča“, Samir Sufi je kazao da je ova izložba prvi put otvorena u Galeriji Roman Petrović u Sarajevu u februaru u okviru Festivala Sarajevska zima. – Predstavio sam 19 radova rađenih tehnikom ulja na platnu koji su nastali na Likovnoj koloniji u Počitelju 2019. godine, te u okviru ciklusa „Počiteljska priča“ koju sam radio 2020. i 2021. godine. Na slikama su i dva narativa, moje impresije Počitelja kao oaze umjetnosti. Na izložbi u Galeriji „Roman Petrović“ dobio sam nagradu Laureat, koju je dodijelio Umjetnički Savjet ULUBiH, kao počasnonom građaninu Počitelja. Osjećao sam da je obaveza da se priredi još jedna izložba, te sam ovu priredio u mom gradu u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u sklopu Centra za kulturu Tuzla” – kazao je Sufi.


Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović se zahvalio umjetniku i čestitao na uspjehu , te istakao da je njegov rad značajan za Tuzlu koja je ponos umjetnosti izvan BiH.

Izložba je otvorena do 18. juna 2021. godine.


Duška REBIĆ