Nabavna cijena srebra u Bosni i Hercegovini viša do 30 odsto

Nabavna cijena srebra u BiH je u posljednjih godinu dana viša za 20 do 30 odsto, potvrdili su oni koji se bave prodajom ovog plemenitog metala.

Ističu da su razlog tome više cijene na svjetskom tržištu, ali dodaju da su oni na mukama jer ne mogu da podižu maloprodajne cijene srebra da ne izgube i ono malo kupaca što imaju.

Cijene srebra divljaju na svjetskom tržištu… Naime, srebrom je ove sedmice na svjetskom tržištu trgovano za više od 28 dolara po unci, dok je prošle godine spot cijena bila oko 15,5 dolara za uncu.

U BiH, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je srebra u vrijednosti od 213.430 KM, što je više za 94.856 KM nego godinu dana ranije u istom periodu.

“Što se tiče izvoza, BiH je u prava tri mjeseca ove godine izvezla srebra u vrijednosti 165.171 KM, dok je godinu dana ranije to iznosilo 157.661 KM”, kazali su iz UIO BiH.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić iz Tuzle objašnjava da je cijena srebra na svjetskom tržištu porasla iz više razloga, a jedan od njih je to što investitori pokušavaju naći način skladištenja vlastitih vrijednosti.

“Pri padu ekonomskih parametara i općem gubitku vrijednosti potrebno je pronaći nešto gdje se može skladištiti vrijednost, dok ne prođu krizna vremena. U ovom trenutku srebro se prije svega kupuje zbog čuvanja vrijednosti, što objašnjava veću potražnju”, kazao je Čavalić.

Iz Centralne banke BiH kazali su da oni ne raspolažu niti su kada u svojim rezervama držali srebro, te dodaju da nisu upoznati da li to čini ijedna centralna banka u svijetu.