U Ateljeu „Ismet Mujezinović„ otvorena izložba “Boje ljubavi”, 11-godišnje Amine Šehić

U organizaciji Centra za kulturu Tuzla, pod pokroviteljstvom Grada Tuzle u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, svečano je otvorena  prva samostalna zložba „Boje ljubavi, autorice Amine Šehić. Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti, a organizovan je i bogati program.

– Sretna sam da sam priredila izložbu sa 30 radova, ulja na platnu, koje sam radila godinu dana. Na mojim djelima su motivi prirode, cvijeće , grane, a nadam se da ću kasnije raditi i portrete , istakla je mlada autorica Amina. Zahvalila se prisutnima, a posebno svom mentoru Fikretu Jahiću Vršaninu, kod kojeg je pohađala Umjetničku likovnu koloniju Vršane na kojoj je naslikala svoja djela za godinu dana. Također, pomenula je mlade tuzlanske muzičare, polaznike gitare pri Centru za kulturu Tuzla, pod umjetničkim rukovodstvom Nedima Šabanovića koji su obogatili izložbu uz muzički program.


Na izložbi se prisutnima obratio mentor Fikret Jahić Vršanin, koji je govorio o njenom radu koji zaslužuje svaku pohvalu i može se porediti sa najiskusnijim poznatim slikarima.

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović je sa autoricom obišao izložbu i čestitao na njenom prelijepom radu sa kojim se predstavila na svojoj prvoj samostalnoj izložbi.


Autorica izložbe Amina Šehić je rođena u Tuzli 2009. godine, gdje je završila V razred OŠ Novi Grad. Učestvovala je na Međunarodnim književnim susretima „Lejla Avdić“ Banovići 2021. godine, gdje je njen rad ušao u uži izbor među trinaest najboljih. Amina se bavila i sportom, tačnije ritmičkom gimnastikom, gdje je osvojila zlatne medalje, a poseban uspjeh bilježi u mentalnoj aritmitici, kao polaznica škole „Malac Genijalac“. Osvojila je četvrto mjesto na takmičenju u Sarajevu na državnom nivou , te 64. mjesto na Međunarodnoj olimpijadi među 645 takmičara u Beogradu. Na likovnom konkursu Turističke zajednice Tuzlanskog kantona prošle godine njena slika starog grada Srebrenika osvojila je prvu nagradu u kategoriji od I do IV razreda. Od tada se počela aktivno baviti slikanjem, te kreće u školu Vršani kod slikara Fikreta Jahića Vršanina i u protekloj godini dana naslikala je 30 slika. Amina Šehić je po drugi puta donirala kosu djeci oboljelu od raka. Prvi puta je donirala prije dvije godine, a planira da dio sredstava od prodaje slika bude uručeni Udruženju  srce za djecu oboljelu od raka.


Sponzori izložbe bili su Mesna industrija Menprom Gornja Tuzla i Pekara Kabil, kojima se posebno zahvaljuje.
Izložba ostaje otvorena 7 dana, a svi zainteresovani je mogu posjetiti od 9-do 16 sati.


Duška REBIĆ