Tuzlanski kanton: Započeti pregovori sa sindikatima u oblasti zdravstva

Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije su započele pregovore u vezi sa produženjem postojećeg ili potpisivanjem novog granskog kolektivnog ugovora.

Kako je rečeno, to je prvi put da su predstavnici oba sindikata s Vladom započeli pregovore, te je istaknuto očekivanje da će se konstruktivnim dijalogom doći do realnog prijedloga kolektivnog ugovora.

– Vlada je kroz potpisivanje prošlogodišnjeg kolektivnog ugovora povećala nivo materijalnih prava zdravstvenih radnika i za to smo iz fonda zdravstvenog osiguranja izdvojili dodatnih sedam miliona KM. Ipak, svjesni smo da status doktora mora biti dodatno popravljen, ali to moramo raditi u realnim okvirima da ne bismo ugrozili cjelokupan zdravstveni sistem u našem kantonu – rekao je premijer Gutić.

Zaključeno je da će do narednog sastanka (zakazanog za 15-tak dana) biti napravljena analiza ostalih granskih ugovora za oblast zdravstva iz drugih kantona u FBiH.

Na osnovu toga i prijedloga koje će dostaviti predstavnici sindikata, počet će usuglašavanje i pregovaranje oko prava i obaveza.

S obzirom na to da je danas izražena želja da budu potpisana dva odvojena kolektivna ugovora (jedan za doktore medicine i stomatologe, drugi za ostale zaposlenike u zdravstvu) premijer Gutić je, kako se navodi u saopćenju iz Pres službe Vlade TK, istaknuo da u principu nema ništa protiv potpisivanja dva odvojena kolektivna ugovora ako to dopuštaju zakonski propisi.

– Ipak ono što je princip od kojeg se neće odustati jeste da će bez obzira na broj kolektivnih ugovora prava zaposlenika u oblasti zdravstva biti jednako uređena, bez obzira na članstvo u sindikatu – rekao je premijer Gutić.

Naglasio je da je Vlada i tim postupkom pokazala da “kao socijalne partnere uvažavamo oba sindikata i očekujemo da što prije okončamo ovaj posao”.

– Na kraju sastanka predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Nermina Kravić izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost za inicijativu Vlade da se oba sindikata dovedu za “jedan sto” da razgovaraju o pravima iz radnog odnosa ali i uopšte o boljitku zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu – saopćeno je iz Pres službe Vlade TK.

(Nezavisni.ba)