Tuzlanski kanton na čekanju: Nabavka vakcina samo preko državnih institucija

Kako ne bi čekali poteze države kada je u pitanju nabavka vakcina protiv korona virusa, Vlada Kantona Sarajevo je odlučila pokrenuti samostalnu nabavku cjepiva za svoje građane. Tuzlanski kanton neće poduzimati takav korak, tvrdi predsjednica Kriznog štaba kantona, ističući da je nabavka vakcina dug put na čijem početku ipak treba da stoji država.

Država je jedini legitimni predstavnik u cijeloj priči o pandemiji u smislu donacija, imunizacije, nabavke vakcina i svi koraci su preduzeti sa pozitivnim praksama zemalja našeg okruženja. Mi smo ostali na toj liniji čekanja preko Covax programa i programa EU jer bi drugi pristupi označili neke rascjepkane postupke. S druge strane ne možete kao pravni subjekt tako lahko ulaziti u tu priču, sam proces ulaska vakcine i registracije je nešto što ima svoj put trajanja, tvrdi Maida Mulić, predsjednica Kriznog štaba TK.

Prema posljednjim informacijama vakcine će na područje BiH doći u drugoj polovini februara. Riječ je o cjepivima Pfizer koja su dobila potrebno odobrenje Europske agencije za lijekove i koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija. Broj doza cjepiva proizvođača Biontech-Pfizer koje bi naša zemlja trebala primiti sredinom mjeseca iznosi 23.400 doza, a imunizacija bi trebala početi do proljeća. No, među građanima postoje brojna pitanja i dileme kada je u pitanju sigurnost vakcinacije.

Mogu li ja sa 18 godina, ako imam ovu bolest, onu bolest?… Za svakog treba naći vremena i dati odgovore i dobiti pozitivan odgovor građanstva u smislu odnosa prema programu imunizacije i to je ono što nam je u ovom momentu najvažnije, ističe Mulić.

Prve doze vakcina rezervisane su za prioritetne grupe i ovo pravilo važi za sve kantone u Federaciji. Bolnički sistem već odrađuje svoj dio posla kada je riječ o kreiranju liste prioriteta, kaže dr. Mulić:
Liste prioriteta su identične u svim kantonima i u tom djelu su prvenstveno obuhvaćeni zdravstveni radnici, radnici MUP-a, prosvjete i osobe treće životne dobi i to su ciljne skupine koje su bile najviše izložene.

Epidemiološka situacija u našem kantonu se relaksira i nema preopterećenja u bolničkom sistemu kao što je bilo prije nekoliko mjeseci kada je menadžment Kliničkog centra tražio nove resurse i otvarao nove kapacitete.

BiH je trenutno u stabilnoj epidemiološkoj situaciji. Imamo 20% ljudi koji su preboljeli covid, znači već u ulazimo u priču stvaranja kolektivnog imuniteta, zaključuje predsjednica Kriznog štaba.

Mulić tvrdi da je razumljivo da cijela priča oko sistema nabavke vakcina stvara određenu dozu nesigurnosti i nepovjerenja građana u zdravstveni sistem. A koliko povjerenja građani imaju, pokazat će njihov odziv za primanje vakcina, kad već konačno budu dostupne.