Tuzlanski kanton i ove godine obilježava Dan Armije RBiH

Tuzlanski kanton će i ove godine obilježiti 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tim povodom je održana i sjednica Organizacionog odbora kojom je u odsutnosti premijera Kadrije Hodžića, predsjedavao ministar za boračka pitanja Vlade TK Fedahija Ahmetović a sastanku su još bili prisutni i ministar unutrašnjih poslova TK Midhat Dobrnjić, ministar obrazovanja Elvis Baraković, predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić, direktor RTV TK Kasim Softić, direktorica JU BKC TK Mirela Ibrahimović-Mehanović te predstavnici svih boračkih saveza Tuzlanskog kantona.

Imajući u vidu složenost epidemiološke situacije ovogodišnja manifestacija obilježavanja 28. godišnjice Armije RBiH će u potpunosti biti prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

– Mi smo na sastanku kao Savez demobilisanih boraca a po odluci Vlade i resornog ministarstva i kao nosioci aktivnosti ovogodišnje manifestacije obilježavanja godišnjice Armije RBiH, Organizacionom odboru na usvajanje ponudili kompletan program koji je prije svega prilagođen svim izrečenim mjerama nadležnih institucija ali istovremeno i program kojim želimo podcrtati da je Dan formiranja Armije RBiH jedan od najvećih datuma u istoriji naše domovine te planirali niz aktivnosti za koje smatramo da je i u ovako složenoj i teškoj situaciji moguće realizirati – kazao je predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Muzijet Kahrimanović.

Prema njegovim riječima, u programu je predviđeno da se realizira konkurs literarnih radova u školama na temu “Armija RBiH”.

– Biće upriličene razne kulturne, vjerske, sportske ali i druge aktivnosti kojima želimo još jednom naglasiti značaj formiranja Armije RBiH za sve građane BiH koji danas u miru znaju cijeniti slobodu koju imamo a koju nam je upravo donijela naša Armije RBiH“- kazao je Kahrimanović.

U ime Vlade TK obratio se i ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović koji je kazao da Vlada TK ali i Ministarstvo za boračka pitanja sa puno emocija i resursa učestvuju u obilježavanju ovog značajnog datuma za Bosnu i Hercegovinu ali i Tuzlanski kanton.

– Petnaesti april je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH i taj dan ćemo obilježiti na prigodan način shodno mogućnostima jer nam pandemija koronavirusa ne dozvoljava masovna okupljanja. Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo će ovu manifestaciju pomoći u svakom smislu, što uključuje i finansijska sredstva ali i svaki drugi vid podrške – kazao je Ahmetović.

Kruna svih događaja koji će biti upriličeni tokom nekoliko dana manifestacije obilježavanja Dana Armije RBiH je svakako Svečana akademija koja će biti održana 15. aprila uz poštivanje svih mjera nadležnih institucija, saopćeno je iz Press službe Saveza DB TK.