Mitrović pozvao na ubrzanje aktivnosti oko izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović posjetio je Vladu Brčko distrikta i s gradonačelnikom Esedom Kadrićem razgovarao o realizaciji projekta rekonstrukcije postojećeg mosta Brčko-Gunja, izgradnji autoceste Sarajevo-Beograd, odnosno o dijelu planirane prometnice koja prolazi kroz Brčko distrikt, kao i o drugim aktuelnim pitanjima iz nadležnosti Ministarstva.

Razgovarajući o predloženim varijantama rekonstrukcije mosta Brčko-Gunja, naglašena je važnost odabira optimalne varijante u trenutnim uvjetima, ali i činjenica da treba imati u vidu izgradnju novog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u narednim godinama.

Apelirajući na ubrzanje aktivnosti na pripremnim radnjama kada je u pitanju autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd, ministar Mitrović je naglasio kako je rekonstrukcija odnosno izgradnja ovog mosta ključna za razvoj ekonomije u Brčko distriktu, dok će najavljena gradnja autoceste iz pravca Banje Luke i Sarajeva dodatno ojačati poziciju Distrikta kao sredine pogodne za privredne aktivnosti.

Gradonačelnik Kadrić istaknuo je zainteresiranost Distrikta za sudjelovanje u važnom kapitalnom projektu kakav je izgradnja autoceste, s obzirom na sve pozitivne aspekte koje će Brčko imati od ove prometnice.

– Osim izgradnje autoceste, izgradnja mosta preko rijeke Save jedan je od fokusa rada Vlade i nadležnih institucija Distrikta. S obzirom na to da se radi o državnim i međudržavnim projektima, komunikacija s nadležnim ministarstvima nam je izuzetno važna pa zahvaljujem ministru Mitroviću na veoma konstruktivnom sastanku – rekao je gradonačelnik Kadrić.