Tuzlaci napravili baklavu tešku 800 kg, čeka se potvrda za Ginisov rekord

Baklava teška osam stotina kilograma danas je predstavljena i  podijeljena rudarima u povodu obilježavanja njihovog praznika, te drugim građanima.

Najpoznatija bh.poslastica bit će nominovana kao najveća baklava za Ginisov rekord, a organizator toga je UG „  Zmajevo srce.“

Tuzlacima je danas predstavljeno 15 200 komada baklave.

Petnaest kuhara i poslastičara pripremalo je ovaj tradicionalni desert deset dana,  a korišteni su isključivo domaći proizvodi proizvođača koji imaju halal certifikat.

Šerif Abdij, menadžer restorana „ Saranda“  koja je napravila baklavu tvrdi, da je korišten najviši nivo higijene tokom pripreme baklave, od procesa proizvodnje, do pakovanja.

-Vremenski uslovi su nas odredili na koji način ćemo to izložiti i distribuirati. Uloženo je dosta truda i dosta sredstava. Do danas smo uspjeli sačuvati recept koji su čuvale naše nene,bake, recept koji je tradicionalni bosanski, kazao je Abdij.

Prema riječima Vedrana Jahića, PR 3. Gastro show-a cilj ove ideje je da se svim rudarima iz rudnika Kreka i Banovići podijele baklave, kao i osnovcima prvačićima u školama na podrušju TK, zatim u  Zenici, Velikoj Kladuši i Odžaku.

Ovaj događaj je humanitarnog karaktera.

(fejm.ba)