Tuzlaci napravili baklavu tešku 800 kg, čeka se potvrda za Ginisov rekord

Tuzlaci napravili baklavu tešku 800 kg, čeka se potvrda za Ginisov rekord

Baklava teška osam stotina kilograma danas je predstavljena i  podijeljena rudarima u povodu obilježavanja njihovog praznika, te drugim građanima.

Najpoznatija bh.poslastica bit će nominovana kao najveća baklava za Ginisov rekord, a organizator toga je UG „  Zmajevo srce.“

Tuzlacima je danas predstavljeno 15 200 komada baklave.

Petnaest kuhara i poslastičara pripremalo je ovaj tradicionalni desert deset dana,  a korišteni su isključivo domaći proizvodi proizvođača koji imaju halal certifikat.

Šerif Abdij, menadžer restorana „ Saranda“  koja je napravila baklavu tvrdi, da je korišten najviši nivo higijene tokom pripreme baklave, od procesa proizvodnje, do pakovanja.

-Vremenski uslovi su nas odredili na koji način ćemo to izložiti i distribuirati. Uloženo je dosta truda i dosta sredstava. Do danas smo uspjeli sačuvati recept koji su čuvale naše nene,bake, recept koji je tradicionalni bosanski, kazao je Abdij.

Prema riječima Vedrana Jahića, PR 3. Gastro show-a cilj ove ideje je da se svim rudarima iz rudnika Kreka i Banovići podijele baklave, kao i osnovcima prvačićima u školama na podrušju TK, zatim u  Zenici, Velikoj Kladuši i Odžaku.

Ovaj događaj je humanitarnog karaktera.

(fejm.ba)