Tuzla: Ovisnici o igrama na sreću mogu pozvati SOS telefon za pomoć

Kockanje se smatra najtežom bihevioralnom ovisnošću. Problem se nedovoljno istražuje iako smo okruženi kladionicama i drugim objektima za igre na sreću u kojima pojedinci na brz način žele doći do zarade, a najčešće ostaju bez ičega.

Docentica Meliha Bijedić s Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Tuzle već neko vrijeme vodi HELPLINE (080 02 03 08), broj telefona kojeg pozivaju ovisnici o igrama na sreću i njihove porodice.

Riječ o projektu koji realizira  Lutrija  BiH u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Univerziteta u Tuzli.

“Došli smo do šokantnih pokazatelja da se skoro 70 procenata mladih već kockalo. Smatrali smo da je neophodno uvesti liniju za pomoć ovisnicima o kocki. Problem kockanja u našem društvu još je nedovoljno prepoznat, a riječ je o poremećaju kontrole impulsa za koji ne postoje mehanizmi odbrane. Roditelji slabo prepoznaju problem, smatraju da je kockanje blaži oblik ovisnosti od droge”, objasnila je docentica Bijedić u intervjuu za tuzlansku RTV 7.

Dodaje da kockanje prati čitav niz dodatnih problema: Mladi troše slobodno vrijeme u kladionicama, a patološko kockanje donosi opšte propadanje – lično, socijalno, ekonomsko, porodično…

“Najčešće nam se javljaju porodični ljudi starosti 35-40 godina koji su, nažalost, u fazi raspada braka. Mogu nam se javiti i članovi porodica, nudimo zaštitu podataka, objašnjavamo proces liječenja i obaveze ovisnika tokom terapije. Psihoterapijski pristup traje minimalno godinu”, objašnjava  docentica Meliha Bijedić s Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Tuzle.

Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu RTV 7 Tuzla.

(Radiosarajevo.ba)