Sevdalinka uskoro na listi UNESCO-a

Konferencija za nominaciju sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, održana je u prostorijama BKC-a Tuzla.

Inicijativa da se sevdalinka kao najpoznatija bosanska pjesma uvrsti na UNESCO-ovu listu za zaštitu kulturnog i nematerijalnog naslijeđa, pokrenuta je iz Tuzle. Iako je proces nominacije započet prije godinu dana, mnogo koraka koji su značajni u proceduri nominacije je već napravljeno.

„Dugo je vrijeme iza sevdalinke i nadamo se dugo vrijeme ispred sevdalinke. Ono što jeste važno, je da Bosna i Hercegovina otkriva i njeguje svoju kulturnu baštinu i naslijeđe, kako materijalno, tako i nematerijalno, da ga pokaže sebi, ali i da ga pokaže svijetu.” – kazala je Amira Redžić, članica Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om.

 Konferencija je također povod za najavu festivala „Sevdalinko u srcu te nosim“ koji ove godine obilježava desetu godišnjicu. „Udruženje muzičkih umjetnika“, u saradnji sa Vesnom Isabegović etnologinjom Muzeja istočne Bosne, pokrenulo je ovu inicijativu, a na ovaj način, posebno mladima, žele približiti sevdalinku, te i dalje raditi na njenoj afirmaciji.

„Ovog puta smo se odlučili na tu konferenciju, upravo zbog značaja i nominacije sevdalinke. Tako da je Udruženje, pored knjiga koje izdaje, pored interpretacije, pored edukacije sa mladima, mi smo imali potrebu za ovom konferencijom.“ – istakla je Ramiza Milkunić iz „Udruženje muzičkih umjetnika“

Koliko je sevdalinka značajna, govori i činjenica da se u zaštitu ovog kako kažu „nematerijalnog blaga“ uključila i Vlada TK-a.

„I Vlada TK-a, kao i Ministarstvo, kao i Turistička zajednica, svi su uključeni, kako bi ovo nematerijalno blago Bosne i Hercegovine bilo uvršteno na UNESCO-ovu listu. To je nešto što je prepoznatljivo i što će BiH imati svoj pečat na UNESCO-ovoj listi i sevdalinku trebamo gajiti, jer to su pjesme koje se slušaju, a ne koje se gledaju.“ – kazao je Mirsad Gluhić – ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a.

Sevdalinka predstavlja jedinstven narodni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. Sevdalinka je bosanskohercegovačka gradska i narodna pjesma i  popularna je širom jugoistočne Europe. Svojom strukturom sevdalinke su vrlo složene pjesme, pune osjećaja, a tradicionalno se izvode sa dosta strasti i duševnosti.

(RTVSlon)