Tuzla-Otvoren Centar za robotiku

Svečanim otvorenjem Centra za robotiku u Tuzli, Tuzlanski kanton i Bosna i Hercegovina u cjelini otvorili su vrata novim, sofisticiranim tehnologijama i novim trendovima prisutnim u modernim industrijama.

Osnivač Centra je Muamer Babajić, ujedno i vlasnik njemačke firme Masterwerk koja se od 2009. godine bavi konstrukcijom i izradom dijelova za automobilsku i mašinsku industriju, a 2013. svoju lepezu je upotpunila i sa robotikom. „Centar će prije svega, mladim osobama dati šansu za stjecanje znanja i vještina u oblasti programiranja robota, a potom i njihovog puštanja u rad” ističe Babajić.
Vlada Tuzlanskog kantona je prepoznala značaj ovog projekta i pružila podršku otvaranju Centra, te pokazala da proaktivan pristup i zajednički rad sa potencijalnim investitorom može biti od izuzetnog značaja za uspjeh investicionog poduhvata i rezultirati pozitivnim efektima.
„Izuzetno mi je drago da imamo primjer osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona koja je odlučila investirati u svoju zemlju i doprinijeti njenoj konkurentnosti. Ovo ne treba biti jedini primjer, nego jedan od mnogo takvih, te u narednom periodu moramo nastaviti sa aktivnostima usmjerenim na unapređenje saradnje sa dijasporom i poticanja investiranja na području Tuzlanskog kantona” rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i dodao da će otvorenje Centra za robotiku u Tuzli doprinijeti većoj produktivnosti i konkurentnosti proizvoda kompanija sa područja Tuzlanskog kantona i omogućiti im ravnopravan položaj na evropskom i drugim međunarodnim tržištima, ostvarujući efekte i na poboljšanje poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.
„Suočeni sa prijetnjom sve većeg odlaska mladih i stručnih kadrova, u ovom i sličnim projektima vidimo šansu za osnaživanje kadrova i stvaranje novih prilika za zapošljavanje, ali i privlačenje domaćih i stranih investitora” zaključio je premijer Gutić.
Navodeći razloge zbog kojih se odlučio osnovati ovakav centar u Tuzli Babajić ističe da u našoj zemlji ima dosta mogućnosti koje možda mnogi ne primjećuju. „Mi ovdje imamo jako kvalitetne i perspektivne ljude kojima je potrebno dati vjetar u leđa, odnosno potrebno im je pružiti mogućnosti za razvoj” ističe Babajić i dodaje da je Centar već uspostavio saradnju sa nekim fakultetima Univerziteta u Tuzli, te da će ta saradnja biti dodatno proširena.
„Odabrali smo veoma sposobne kadrove. U timu imamo jednog profesora koji je predavač u Elektrotehničkoj školi u Tuzli, a tu je i još nekoliko profesora sa Mašinskog fakulteta u Tuzli. Oni se dopunjavaju sa apsolventima koji su uposleni u kompaniji Masterwerk i imaju praktično iskustvo”, pojašnjava Babajić.
Rad Njemačkog centra za robotiku koji se nalazi u prostorima SKPC „Mejdan” u Tuzli u ovoj godini će se bazirati na besplatnim kursevima za programiranje robota, ali i na Soft Skills treningu koji je neophodan zbog uticaja na pozitivan razvoj pojedinca.
Njemački centar za robotiku je dio develoPPP.de programa koji podržava njemačko Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj – BMZ, a isti se sprovodi preko Sequa gGmbH.