Tuzla: Određen pritvor za 6 osoba zbog prevare

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Mirsada Avdića (30), Semira Salihovića (26), Adisa Avdića (36), Elmira Imamovića (26), Fikreta Midžića (58) i Dragana Markovića (45), svi iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom prevara.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u periodu od marta 2015. do septembra 2017. godine, po prethodnom dogovoru, koristeći se različitim vozilima u Tuzli, Lukavcu i Živinicama namjerno ostvarivali kontakte sa drugim vozilima te dovodili u zabludu vlasnike tih vozila da su oni u potpunosti odgovorni za nastalu štetu, te su lažno prikazivali oštećenja na svojim vozilima iako su znali da su oštećenja postojala i ranije. Nakon toga su, u većini situacija, od vlasnika vozila tražili da popunjavaju evropske izvještaje i na osnovu toga od različitih osiguravajućih kuća po osnovu polica obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti naplaćivali materijalnu i nematerijalnu štetu.

U dosadašnjem toku istrage utvrđeno je da su se osumnjičeni udružili i u ovom vremenskom periodu, na ovaj način ili kroz izdavanje prekršajnih naloga, izvršili 49 prevara.

Po nalogu Tužilaštva i uz naredbu Općinskog suda Tuzla 24. novembra 2017. godine pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla su izvršili pretrese na nekoliko lokacija na području Tuzle, nakon čega su osumnjičeni lišeni slobode.

U Tužilaštvu je donesena naredba o provođenju istrage a osumnjičeni su ispitani na okolnosti izvršenja krivičnih djela. Istraga u ovom predmetu je i dalje u toku.

(Nezavisni.ba)