Tužilaštvo TK: Određen pritvor Fuadu Deliću iz Tuzle i Nerminu Imamoviću iz Kalesije

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za  Fuada Delića (35) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelima teška i laka tjelesna povreda.

Postoji osnovana sumnja da je Fuad Delić, sa braćom Edinom i Mašom, u petak 27 oktobra 2017. godine u tuzlanskom prigradskom naselju Lipnica  učestvovao prvo u verbalnom a zatim i fizičkom napadu na više muških  članova jedne porodice. Fuad i njegova braća su prvo na ulici presreli dva člana ove porodice i svojim automobilom im onemogućili prolazak do kuće i konstatno ih vrijeđali. Nakon toga su ušli u dvorište porodične kuće oštećenih, nastavili vrijeđati tri člana ove porodice,  te ih fizički napali i nekima od njih nanijeli teške ili lake tjelesne povrede. Također, napali su i povrijedili i  rođaka oštećenih koji je u dvorište došao da spriječi napad na članove  ove porodice.

Protiv Edina i Maše Delića je također otvorena istraga za krivična djela nasilničko ponašanje i teška tjelesna povreda, ali su tokom sukoba i sami povrijeđeni i nakon toga  smješteni na liječenje u UKC-u Tuzla.

Dakle, Delići su osumnjičeni da su vrijeđanjem, zlostavljanjem, nasiljem, naročito drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozili mir članova jedne porodice, te neke od njih teško ili lakše tjelesno povrijedili.

Također, Općinski sud Kalesija je prihvatio prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Nermina Imamovića (31),  s područja općine Kalesija,  zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Po nalogu Tužilaštva i uz naredbu Općinskog suda Kalesija 26. oktobra 2017. godine pripadnici Policijske uprave Kalesija su izvršili pretres porodične kuće Imamovića i pronašli vrećicu  sa 74 paketića koja sadrže opojnu drogu heroin pripremljenu za dalju prodaju, a koju je  prilikom ulaska policije osumnjičeni  izbacio u susjedno dvorište.

Nakon pretresa osumnjičeni je lišen slobode, obavljena je kriminalistička obrada, te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.

(Nezavisni.ba)