Tužilaštvo TK-a tokom 2018. godine podiglo 2.342 optužnice

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona tokom 2018. godine podiglo je 2.342 optužnice u svim oblastima kriminala.

Za koruptivna krivična djela podignuto je 48 optužnica, za privredni kriminal 40, a za organizirani kriminal podignute su četiri optužnice, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Značajni rezulati u svim oblastima, uključujući korupciju i privredni kriminal, nastavak su dugogodišnjeg fokusa ovog Tužilaštva u radu na predmetima od posebnog interesa javnosti i opredijeljenosti da se u složenim predmetima formiraju istražni timovi tužilaca i agencija za provođenje zakona u BiH.

Također, Tužilaštvo je u 2018. godini otvorilo 2.170 istraga, među kojima je i 45 za koruptivna djela, 38 za privredni i četiri za organizirani kriminal.

Po optužnicama Tužilaštva nadležni sudovi su u ovim krivičnim djelima donijeli 72 osuđujuće presude, od čega je 21 s izrečenim kaznama zatvora, 14 s novčanim i 37 s uvjetnim presudama.

Uvjetne presude u ovim krivičnim djelima su po pravilu pratila i izricanja različitih mjera zabrane, a najčešće zabrane obavljanja određenih dužnosti i funkcija, jer se u većini situacija radilo o krivičnim djelima protiv službene i druge odgovorne funkcije ili krivičnim djelima podmićivanja.

Tokom 2018. godine tužioci su u 51 predmetu nadležnim sudovima predložili trajno oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima u ukupnom iznosu od 3,6 miliona KM, a po pravosnažnim presudama već je oduzeto 333.000 KM imovinske koristi, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

(rtvtk)