Tužilaštvo odustalo od pritvora Zukića: Nastavlja se istraga za pljačku gračaničkog Belamionix-a

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je po okončanju ročišta pred Kantonalnim sudom Tuzla održanom u petak 18.01.2019. godine, po prijedlogu za određivanje pritvora za tri osobe radi događaja iz septembra 2018. godine, a vezano za pronevjeru u službi i pomaganje u činjenju ovog krivičnog djela u firmi Belamionix u Gračanici, odustalo od prijedloga za određivanje pritvora za Nadira Zukića (25) iz Gradačca jer ne postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je Zukić pomagao Damiru Gluhiću u počinjenju ovog djela niti dovoljno zakonskih razloga za određivanje pritvora.

Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva i Zukić je pušten na slobodu. U ovom predmetu se nastavlja istraga i dalje se utvrđuje uloga Zukića u pomenutim radnjama.

Podsjećamo, pritvor je predložen i određen za Damira Gluhića (30) iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je u sticaju počinio krivična djela pronevjera u službi i lažno prijavljivanje, te za Amela Avdičevića (35) koji je osumnjičen za pomaganju u ovom krivičnom djelu.

Postoji osnovana sumnja da je Gluhić početkom septembra 2018. godine, kao šef poslovnice firme „Belamionix“ u Gračanici i osoba koja je materijalno zadužena za nošenje i predaju pazara, svjestan da prisvaja novac koji mu je povjeren u službi, po prethodnom dogovoru sa pomagačima, prisvojio novac ove firme u iznosu od oko 78.000 KM tako što su stvorili lažni utisak da je nad Gluhićem počinjeno razbojništvo i tako mu otet novac.

(RTV Slon)