Tužilac Međunarodnog krivičnog suda će istražiti ratne zločine Rusije u Ukrajini

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Khan najavio je da će pokrenuti istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Ukrajini.

Kako se navodi u saopćenju, osnov za pokretanje istrage su rezultati preliminarne istrage o situaciji na Krimu i Donbasu, objavljeni prošle godine, kao i aktuelna dešavanja u Ukrajini.

– Već sam zadužio svoj tim da istraži sve mogućnosti očuvanja dokaza – rekao je Khan.

Napomenuo je da bi mogao tražiti i dobiti odobrenje od Pretpretresnog vijeća MKS-a da otvori istragu, ali alternativni put koji bi mogao dodatno ubrzati stvari bio bi da država članica MKS-a uputi molbu uredu tužioca, budući da Ukrajina nije članica MKS-a.

Khan navodi da bi im to omogućilo da aktivno i momentalno nastave nezavisne i objektivne istrage Ureda.

– Takođe ću tražiti podršku svih država članica i međunarodne zajednice u cjelini dok se moj ured bavi svojim istragama. Pozivam na dodatnu budžetsku podršku. Važnost i hitnost naše misije je previše ozbiljna da bismo bili taoci nedostatka sredstava – naglasio je Khan.

Litvanija je već podnijela zahtjev za istragu ratnih zločina koje su počinile Rusija i Bjelorusija u Ukrajini.

Premijerka Ingrida Šimonytė rekla je: “Ono što Putin radi je samo ubistvo i ništa više, i nadam se da će biti u Hagu.”

Nakon zahtjeva Litvanije, Khan neće morati tražiti odobrenje sudija da pokrene novu istragu, tako da može brzo početi proces istrage.

Ukrajina je također podnijela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde zbog invazije pod izgovorom lažnih navoda o “genocidu” nad stanovništvom koje govori ruski.