Tri aduta za bolji imunitet

Među biljkama koje se koriste u ljudskoj prehrani naročito se ističu bijeli luk, đumbir i origano posebno tokom hladnih dana. Kada ih uključimo u prehranu, od njihovih odbrambenih mehanizama ima koristi i naš imunitet.

Protiv kašlja

Kad god se osjete slabima, stariji ljudi posegnu za bijelim lukom. U drevnoj indijskoj medicini primjenjuje se protiv kašlja. Kuhari bijeli luk cijene jer je nezamjenjiv začin mediteranske i kontinentalne kuhinje, a znanstvenicima je neiscrpan izazov. 

Svakodnevna konzumacija bijelog luka može biti dobra odbrana od upalnih oboljenja. To je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika. On sadrži više od 100 biološki aktivnih komponenti, uključujući aliin, alicin, aliinazu i posebna sumporna jedinjenja.

Alicin i sumporna jedinjenja koja sadrži bijeli luk moćni su antibiotski, antivirusni i antifungalni agensi koji, osim toga, nevjerovatno podstiču imunitet. On doprinosi sniženju krvnog pritiska, nivoa holesterola u krvi, a pokazuje i antikancerogeno djelovanje.

Istraživači su pouzdano utvrdili da bijeli luk u većoj koncentraciji uništava bakterije jednako kao i široko korišteni antibiotici. On efikasno djeluje i protiv virusa, kao i gljivica poput kandide.

Infekcija uha

Eterično ulje origana je izuzetno moćan prirodni antibiotik. Ulje origana se koristi za dezinfekciju, pomoć u liječenju infekcija uha, nosa i grla, kandidijaze, kao i drugih bakterijskih i virusnih oboljenja. Pored toga, origano suzbija mehanizme upale i ometa stvaranje kancerogenih ćelija. Ulje origana djeluje znatno jače nego sušeni origano.

Prirodno sredstvo

U svom sastavu đumbir ima nekoliko isparljivih ulja koja mu daju karakterističnu aromu i ljutinu: zingeroni, šogaoli i gingeroli. Ta ulja djeluju kao moćni antibakterijski, antigljivični i antiparazitni agensi. 

Pored toga, ona ometaju formiranje kancerogenih ćelija, a istovremeno pojačavaju sposobnost organizma da sam uništi već prisutne takve ćelije. Poznato je da pomaže smanjenju mučnine uslijed groznice, osjećaj jutarnje mučnine i mučnine od putovanja. Pored toga, đumbir podstiče stvaranje žuči, što olakšava varenje masnoća.

Đumbir je, također, prirodno sredstvo protiv upala i bola. Pored toga, đumbir čuva tjelesne rezerve glutationa, koji je moćan antioksidans.