Trenutna epidemiološka situacija u TK rezultat nepridržavanja higijensko – epidemioloških mjera

U Tuzlanskom kantonu i tokom prošle sedmice je nastavljen trend porasta broja osoba pozitivnih na Korona virus, rečeno je na današnjem sastanku institucija zaduženih za provedbu mjera i kontrolu širenja COVID-19 na području Tuzlanskog kantona. Prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića, u proteklih 7 dana od 4.921 testirane osobe evidentirano je njih 2.574 novooboljelih, što je procent od 52,3% i predstavlja blago povećanje u odnosu na prethodnu sedmicu.

Tokom proteklih 7 dana umrlo je 45 osoba, što je značajno više u odnosu na sedmicu ranije kada su umrle 23 osobe. Kada je u pitanju hospitalizacija pacijenata koji boluju od COVID-a-19 i klinička slika oboljelih direktor JZU UKC Tuzla Alen Kamerić ističe da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitalizirano ukupno 115 COVID pozitivnih pacijenata. Njih 12 je smješteno u respiratornom centru, a na mehaničko – invazivnu ventilaciju su spojena tri pacijenta. U posljednja 24 sata evidentirana su i nova 3 smrtna slučaja, a 7-oro COVID pozitivne djece je smješteno na Klinici za dječije bolesti UKC-a.

„Ono što se mora istaknuti jeste i činjenica da je samo u januaru 110 uposlenika UKC-a bilo COVID pozitivno. Te osobe bile su van radnih procesa i takve situacije neminovno utječu i na kvalitet zdravstvene usluge“, kazao je direktor Kamerić.

Uz sve navedeno zabrinjava i činjenica da interes za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona osjetno slabi. S tim u vezi direktor Doma zdravlja Tuzla Suad Bijedić danas je najavio da će Dom zdravlja Tuzla, u saradnji sa kompanijom Bingo, tokom predstojećeg vikenda otvoriti dodatni vakcinalni punkt u Bingo City Centru u Tuzli, te će svi zainteresirani građani i na ovaj način moći učiniti dodatni korak ka imunizaciji. Vakcinalni punkt će biti otvoren od 09:00 do 16:00 sati.

Ministar Jurić također je najavio da će Krizni štab u narednim danima provođenje sličnih aktivnosti i otvaranje vakcinalnih punktova u okvirima tržnih centara sugerisati i svim ostalim domovima zdravlja u gradovima i općinama u našem kantonu.

Na kraju sastanka još jednom je akcentirano da je trenutna situacija rezultat isključivo evidentnog nepridržavanja i nepoštivanja propisanih higijensko – epidemioloških mjera.

Tuzlanski kanton se ni po čemu ne razlikuje od ostatka FBiH, BiH i pa i zemalja u okruženju. Te se ne može očekivati niti bi bilo djelotvorno da Tuzlanski kanton uvodi neke specifične mjere samo na ovom mikropodručju, složili su se danas učesnici sastanka.

Najveći efekat u ovom momentu ima korištenje ličnih sredstava zaštite i vlastita odgovornost svakog građanina da poštuje mjere i time zaštiti i sebe i druge. Vakcinacija i dosljedno provođenje postojećih preporuka, posebno kada su u pitanju mjesta većih okupljanja, škola i tržnih centara, najefikasnije su mjere koje dugoročno mogu dovesti do poboljšanja epidemiološke situacije, zaključeno je na sastanku.