Treći vikend manifestacije “15.dani mladih Tuzle”

Program trećeg vikenda manifestacije„15.Dani Mladih Tuzle“ pod motom „Ono što volimo, ono što pamtimo“ kojom se obilježava 15 godina postojanja i rada Mladih Tuzle, je održan u petak (15.3.), subotu (16.3.) i nedjelju (17.3.) na sceni Pozorišta mladih (dvorana Kaleidoskop).

Reprizna predstava odigrana u petak na sceni Narodnog Pozorišta Tuzla je muzičko-plesni spektakl „Iskorak“ koji je svoju premijeru imao u decembru 2017. godine u sklopu projekta „Djevojčice i dječaci zajedno protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojeg implementira Udruženje „Vive žene“ Tuzla, a finansira Europska Unija. Iako se bavi teškom temom – problemom društvenih tabua nastalim predrasudama, realnim prikazom stvarnosti odbacivanja i nasilja u kojem se nalaze pojedinci svakodnevno u današnjem vremenu; „Iskorak“ uvijek dobije pozitivne kritike i uspješno servira ideju napretka i koraka naprijed. Predstava je dosada bila dio i drugih manifestacija: „14. Dani Mladih Tuzle“ i „Bina Mira 2018“. Režiju potpisuje Adnan Mujkić, a u predstavi igra 60 mladih ljudi.

U subotu je održan koncert doktora nauke i umjetnosti , Agote Vitkai Kučera; koja je redovni profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Koncert je bio solističkog tipa uz pratnju klavirskog saradnika Davida Klema; a sigurno nešto što se ne izvodi često u Tuzli. Program uz arije iz operata, italijanske kancone i songove iz mjuzikla je izazvao kako emotivne, tako i inspirativne reakcije publike. Agota Vitkai Kučera je održala i radionicu pjevanja za članove Udruženja „Mladi Tuzle“ i Pozorišta mladih Tuzle u nedjelju na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop).

U nedjelju je reprizno prikazan prvi film u produkciji Udruženja „Mladi Tuzle“ i Pozorišta mladih Tuzle, a u režiji Adnana Mujkića. „Ruža“ je univerzalna priča o ljubavi i prijateljstvu smještena u jednan jugonostalgični kontekstu, te sadrži poruku i ideju za sve uzraste. Mnogi članovi Udruženja i Pozorišta, kao i prijatelji, zvanice i roditelji su sentimentalno uživali u samoj priči, ali i u čitavoj priči o  nastanku jednog filma.

Program manifestacije obuhvata i naredna dva vikenda sa petkom u mjesecu martu, odnosno još  6 dana; a uključuje pozorišne predstave, koncert i premijeru filma „Od gnijezda do zvijezda“.  Sljedeći događaj je najavljen u petak, 22. marta 2019. godine, a to je gostujuća predstava „Glumac…je glumac…je glumac“ u izvedbi poznatog bosansko-hercegovačkog glumca Zijaha Sokolovića na sceni Pozorišta mladih Tuzle.

Karte za sve događaje u sklopu manifestacije možete rezervisati na broj telefona 061/365-800.