TK: U prošloj godini u oblasti poljoprivrede ugašeno 17 firmi

Kantonalna privredna komora Tuzla predstavila je danas “Analizu privrednih kretanja na području Tuzlanskog kantona u 2021. godini” koja je pokazala da je došlo do pada proizvodnje u oblasti rudarstva za 9,3 posto u odnosu na 2020. godinu.

Predsjednik Privredne komore Tuzla Nedret Kikanović kazao je na pres-konferenciji da je došlo i do pada prodaje za 14 posto, ali i do rasta izvoza za 2.3 posto.

– U rudarstvu imamo 5.639 zaposlenih radnika ili 3,8 posto manje u odnosu na 2020. godinu. Sigurno da zbog ovih pokazatelja Vlada FBiH mora riješiti situaciju u rudnicima na podrućju TK jer su oni žila kucavica naše privrede – istakao je Kikanović, prenosi Fena.

U oblasti eksploatacije kamena i drugih ruda ostvaren je prihod u visini 91 milion KM. Došlo je do pada izvoza u oblasti hemijske industrije koja je naslonjena na evropsko tržište, a farmaceutske firme s područja TK su ostvarila prihod od 13 miliona KM, a 50 posto proizvoda je namijenjeno za izvoz.

– Metalna i elektronska industrija su naše perjanice. Takve firme imale su 266 miliona KM izvoza, porast prihoda od 39.6 posto i prihod od prodaje 31 posto – kaže Kikanović.

U cestovnom prevozu ljudi i roba ostvaren je prihod od 181 milion KM i dobit od 30 miliona KM. U toj oblasti registrovano je 339 firmi sa 3.234 zaposlenika.

– Ukupni izvoz iznosi dvije milijarde i 76 miliona, a uvoz dvije milijarde i 337 miliona. Dakle, imamo deficit od 301 milion KM. U TK imamo 103.598 zaposlenih i oko 70.000 nezaposlenih. Oko 70.000 zaposlenih od ukupnog broja je zaposleno u privredi. Prosječna neto plata u 2021. godini je iznosila 955 KM. Apelujemo da se učine napori s daljim rasterećenjem privrednih subjekata u segmentu poreza na plate, fiskalnih i parafiskalnih nameta, ali i ubrzanom subvencioniranju – istakao je Kikanović.

Sekretar Udruženja za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo Dino Kalesić ističe da privredni subjekti u toj oblasti imaju probleme s nedostatkom radne snage. Pomaci u turizmu su prisutni, ali statističke parametre treba uzeti s rezervom jer turizam u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa nije faktički ni postojao.

– Imamo 78,2 posto više turista i 75,2 posto noćenja. Rekao bih da ovi podaci nisu razlog za preveliki optimizam. Ovo je, rekao bih, vraćanje u normalnu situaciju prije pandemije koronavirusa – istakao je Kalesić.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo Almir Mešić istakao je da je prosječna plata u ovoj oblasti 675 KM i da je ona destimulirajuća za kvalifikovan kadar. Građevinarstvo oskudijeva s kvalifikovanim radnicima poput zidara, tesara i armirača, a u 2021. godini je ubilježen blagi porast statističkih pokazatelja u odnosu na 2020. godinu.

U poljoprivredi je u 2021. godini bilo teško stanje zbog vremenskih neprilika, ali i činjenice da su plate porasle za samo pet posto.

– Ugašeno je 17 firmi, ali broj zaposlenih nije smanjen u toj oblasti. Prihode od izvoza imali smo manje u prehrambenoj industriji, ali su prihodi za 50 odsto porasli  u poljoprivredi. Imamo dva nova preduzeća koja se bave drvopreradom i četiri preduzeća koja proizvode namještaj – rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju i Udruženja za šumarstvo i preradu drveta.

Na koncu, sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće Edina Kurtić naglasila je kako je ta privredna grana u 2021. godini bila najviše pogođena globalnom pandemijom koronavirusa.

– U 2020. je bila gotovo pa obustavljena proizvodnja. U 2021. godini dolazi do blagog rasta u industriji odjeće za 11 posto, a kožarska i obućarska industrija i dalje bilježe pad. U ovoj grani radi oko 4.000 radnika, uglavnom žena, uglavnom teško zaposlivih socijalnih kategorija stanovništva i došlo je do smanjenja broja zaposlenika za 13 posto. Ostvaren je prihod od 147 miliona KM, od čega oko 70 miliona KM ide na izvoz – kazala je Edina Kurtić

(tuzlainfo.ba)