TK traži rješenje za registraciju fizičkih lica koja izdaju smještaj

Zbog propusta u zakonskoj regulativi, fizička lica koja turistima iznajmljuju apartmane u Tuzlanskom kantonu ne mogu se registrovati, odnosno dobiti odgovarajuće rješenje o obavljanju te djelatnosti.

Turistička zajednica TK je zbog mnoštva zahtjeva uputila dopis resornom federalnom ministarstvu a odgovor je glasio da smještajne kapacitete mogu registrovati pravna lica u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i obrtnici u skladu sa Zakonom o obrtu.

Navedeno je da je moguća i registracija fizičkih lica – vlasnika nekretnina za iznajmljivanje, s tim da ona ne bi bila podložna fiskalizaciji kao obrtnici.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić rekao je da bi problem mogao biti riješen donošenjem određene uredbe, pravilnika ili izmjenom Zakona o turističkim zajednicama u TK tako da fizička lica budu uvedena u sistem.

Dodao je da bi rješenje na području čitavog kantona trebalo biti jednoobrazno a ne da svaka lokalna zajednica ima svoj sistem.

Voditelj turističkog ureda Turističke zajednice TK Miralem Mešković naveo je da ti iznajmljivači trebaju podlijegati porezu na dohodak, vode evidenciju o gostima, te naplaćivati boravišnu taksu.

Ukoliko vlasnici nekretnina uspiju legalizovati iznajmljivanje viška prostora turistima bit će uvršteni u turističku ponudu. Tuzla je osnovala svoju turističku zajednicu nakon što je Zakonom o turističkim zajednicama TK omogućeno osnivanje lokalnih turističkih zajednica. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK nedavno je izdalo dozvolu i za osnivanje turističke zajednice u Srebreniku.

Direktor Turističke zajednice Grada Tuzle Edin Jahić kazao je da će kantonalna turistička zajednica i dalje voditi ubiranje prihoda, s tim da će njima slati te informacije, ali će smještajni kapaciteti s područja Tuzle biti u informacionom sistemu Turističke zajednice Grada Tuzle.

Kanton Sarajevo počeo je s izdavanjem rješenja o obavljanju te djelatnosti fizičkim licima, a na nivou TK slijedi usaglašavanje stavova lokalnih zajednica o registraciji fizičkih lica koja iznajmljuju sobe, stanove i apartmane.

(fejn.ba)