TK – Primopredaja 26.000 m2 deminiranog terena u Nezuku

Nakon 40 radnih dana na deminiranju terena, u Nezuku je danas izvršena primopredaja 26.000 m2 zemljišta.

Makadamskim putem kojim se u julu 1995. kretala kolona žrtava genocida u Srebrenici, i ovog 9.jula krenut će kolona sjećanja na nemile događaje.

Kako bi „Marš mira Srebrenica“ opravdao svoj naziv i protekao bez većih problema, barem onih koji se mogu predvidjeti, pobrinuli su se demineri iza kojih je blizu šest sedmica rada na prilično nepristupačnom terenu.

Koordinator za deminiranje u općini Sapna Mirzet Halilović je istakao da je za općinu Sapna deminiranje terena značajno kako za mještane Sapne, a posebno što će deminiranim dijelom trase proći ovogodišnja kolona „Marša mira Srebrenica“.

Stručni savjetnik za deminiranje u kantonalnoj upravi CZ Tuzla Benedin Pejić je kazao da je do danas od 12 zadataka završeno sedam, deminirana ukupna površina terena više od 250.000 metara kvadratnih.

– U realizaciji je još pet zadataka, od čega imamo jedan veliki koji se izvodi novom metodom deminiranja tzv.'ciljano tehničko izviđanje’ na više od dva miliona kvadratnih metara – kazao je Pejić.

Deminiranje u zoni entitetske granice ostaje prioritet deminerskih timova posebno kada se radi o „čišćenju od mina“ trase kojom već godinama prolazi kolona „Marša mira Srebrenica“.

(Nezavisni.ba)