TK dobija podršku za unapređenje inkluzivnih praksi za djecu s poteškoćama

Potpisivanje Memoranduma o saradnji sa 13 institucija lokalne i kantonalne vlasti u Tuzlanskom kantonu u svrhu implementacije projekta “Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini” bit će upriličeno u utorak, 30. oktobra.

Djeca s poteškoćama u razvoju imaju pravo da pohađaju kvalitetno inkluzivno obrazovanje i da budu uključena u sve aspekte društva. Ipak, u BiH mnoga su djeca i njihove porodice isključeni iz odgojno-obrazovnog procesa i ne dobijaju adekvatnu podršku u zajednici, saopćeno je iz Save the Children.

Skupština TK-a usvojila je 2018. godine Strategiju za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije, koju je izradilo Ministarstvo obrazovanja i nauke TK uz podršku organizacije Save the Children.

Strategija pruža sveobuhvatne smjernice za unapređenje inkluzivnog obrazovanja korištenjem mnogih već postojećih kapaciteta u zajednicama i razvojem savremenih pristupa inkluzije, baziranim na socijalnom modelu invaliditeta.

Projekat “Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u BiH” pruža direktnu podršku Vladi TK za početak implementacije Strategije. Projekat finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a provodi Save the Children u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke TK, Centrom znanja Profectus, Univerzitetom u Bolonji i Udruženjem Vesta.

Projektom je planirano formiranje multi-sektorskog partnerstva s jedinicama lokalne samouprave, Ministarstvom obrazovanja i nauke, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak i Pedagoškim zavodom TK kako bi se unaprijedio kvalitet aktivnosti i podrške, kao i implementacija Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje.

Projekat kao trogodišnja inicijativa predviđa uspostavljanje dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi u općinama Banovići i Gradačac, koji će pružati savremene servise podrške djeci i porodicama, vrtićima i školama, kao i široj lokalnoj zajednici. Također, predviđa jačanje kapaciteta specijalnih škola u TK-u za proces transformacije u savremene resurse podrške, kao i osnaživanje zagovaračkih inicijativa organizacija civilnog društva u TK-u, saopćeno je iz Save the Children.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji s projektnim partnerima bit će održano u prostorijama Univerziteta u Tuzli.

(nezavisni.ba)