TK dobija novu vlast, činit će je SDA, DF i zastupnici koji napuštaju PDA

Senad Alić i Jakub Suljkanović napuštaju PDA, te su se zvanično priklonili skupštinskoj većini u Tuzlanskom kantonu, a u kojoj se nalaze zastupnici SDA i DF-a. Ova većina od 19 zastupnika bit će formirana do idućeg petka, shodno posljednjim, zvaničnim izbornim rezultatima.

Devetnaest zastupnika danas je potpisalo izjavu čime je i formalno napravljena nova većina u Skupštini Tuzlanskog kantona, a koja će djelovati od konstituisanja novog saziva tog zakonodavnog tijela.

Riječ je o 13 zastupnika iz SDA, četiri iz DF-a te Senadom Alićem i Jakubom Suljkanovićem, koji napuštaju PDA i nastavljaju djelovati kao samostalni političari.

“Izjavom je definisano da će se u narednih 30 dana napraviti plan i program rada sa konkretnim mjerama, a koje će potpisati nova parlamentarna većina. Mi smo rekli da nije sve zaključano te pozivamo i ostale koji misle dobro Tuzlanskom kantonu i njegovim građanima da pristupe ovoj parlamentarnoj većini”, kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA u Tuzli Fahrudin Skopljak.

 

 

 

 

Kada je u pitanju novi saziv Kantonalne vlade, ali i mandatar za njeno sastavljanje iz SDA su naveli da se imenima još uvijek ne može licitirati. Međutim, poznato je da će pozicija premijera kantona pripasti SDA-u kao pobjedničkoj stranci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Nakon potpisivanja izjave iz DF-a su podsjetili da su sa SDA sarađivali u još uvijek aktuelnom mandatu, a to će činiti i u narednom.

“U utorak će biti sastanak kolegija svih kantonalnih organizacija koje participiraju u Skupštini TK te će konstituirajuća sjednica biti održana do idućeg petka”, kazao je Žarko Vujović iz DF-a.

 

 

 

 

U ovom trenutku, novu opoziciju u Tuzlanskom kantonu bi trebali činiti zastupnici SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.

Kada je riječ o Socijaldemokratama BiH i Stranci za BiH, njihov zvaničan stav još uvijek nije poznat. Iako je to trebalo biti objelodanjeno danas, ipak se neće desiti.

Naime, za danas je u Tuzli bilo najavljeno potpisivanje sporazuma, kojim će biti i ozvaničen blok ove dvije stranke, a koji će brojati četiri zastupnika u Skupštini TK. Međutim, događaj je otkazan.

“Zbog nemogućnosti prisustvovanja svih planiranih učesnika Stranke za BiH, kao i zbog vremenskih poklapanja sa drugim događajima, potpisivanje sporazuma se odgađa”, naveli su iz Socijaldemokrata BiH