Teočak: Obilježena godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive “Trokut”

Učenici osnovnih i srednjih škola u šetnji su ka Bilalićima, mjestu gdje se vodila bitka koja je tokom agresije na BiH odredila sudbinu Teočaka. Učenici, koji tada nisu bili ni rođeni, danas su ponosni na svoje očeve koji su branili domovinu.

Bitka u Bilalićima ponos je preživjelih. Ističu i da je ovaj kraj uvijek bio neosvojiva tvrđava za agresora. Potvrdila je to i bitka pod nazivom „Trokut“, koju su najvećim dijelom izvojevali borci Prve teočanske brigade. Sudionici bitke kažu da je to, nakon pet iscrpljujućih dana borbe, bila veličanstvena pobjeda, jer je slomljen neprijatelj koji je želio osvojiti ovo područje tenkovima, helikopterima, avionima i ljudstvom.

– Tako je i 26. marta 1993. godine bilo isto vrijeme, magla i snijeg. Kad je neprijatelj ušao u Teočak naši borci su ostvarili sjajnu pobjedu, gdje su vratili okupirane dijelove Teočaka te nanijeli neprijatelju velike gubitke u tehnici i ljudstvu – rekao je predsjednik OO za obilježavanje značajnih datuma općine Teočak Sead Mustajbašić.

Teočani su nakon agresije na BiH dobili i svoju općinu, koju čuvaju i razvijaju.

– Mi se najviše ponosimo onim što smo uradili tokom rata 92. – 95. a onda slijedom okolnosti smo dobili i status općine, te obnovili infrastrukturu – kazao je načelnik Teočaka Taib Muminović.

Svoju slavnu prošlost njeguju, a u budućnost gledaju s istom nadom i vjerom.

Jedna od prvih stranica te prošlosti je i bitka za Bilaliće, koja je ohrabrila teočanske lavove na herojsku borbu za opstanak na vjekovnim ognjištima.

(Nezavisni.ba)