Tegeltija: Kandidatski status za BiH do kraja godine bi bio ohrabrenje

Dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo BiH bi bila dobra poruka i motivacijski impuls za građane BiH da EU ima ozbiljne namjere u vezi sa nastavkom procesa pridruživanja, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nakon razgovora s Oliverom Varheljijem, komesarom za proširenje Evropske komisije.

Tegeltija je naglasio da BiH treba pozitivna vijest koja će doći od EU, a da bi to mogao biti kandidatski status do kraja ove godine.

“U razgovoru sa svim predstavnicima EU jasno je da BiH radi na tome i da je veoma blizu da dobije kandidatski status, svjesni da smo najveći dio tih stvari koje su bile dogovorene u prethodnom periodu završili i da smo u fazi implementacije”, rekao je Tegeltija na pres-konferenciji u Briselu.

“Nezavisne” su od diplomatskih izvora bliskih EU, međutim, dobili informaciju da je stav Komisije i većine zemalja članica EU da ne treba očekivati značajnije popuštanje kriterijuma, i da su pitanja poput izbornog zakonodavstva, zakona o javnim nabavkama i reforme pravosuđa, i dalje teme za koje BiH mora demonstrirati praktičnu posvećenost u rješavanju. Naglašeno nam je da EU insistira na 14 prioriteta, odnosno preporuka u Mišljenju o kandidaturi BiH, koje je objavljeno prije dvije godine. To, međutim, kako nam je rečeno, ne znači da EU neće biti fleksibilna u pružanju tehničke i svake druge pomoći, te je naglašeno da je važno da BiH demonstrira da može savladati postojeće političke podjele u zemlji i raditi ka stvaranju kompromisa.

Tegeltija je, u sklopu posjete Briselu, s Varheljijem i drugim evropskim zvaničnicima razgovarao o bh. putu ka EU, aktuelnoj političkoj situaciji, a u centru pažnje bila je pandemija kovid-19 i pomoć koju EU treba da pruži BiH.

Podsjećanja radi, EU je u ranoj fazi pandemije zaključila da je pomoć zapadnom Balkanu važna ne samo iz epidemioloških razloga, odnosno opasnosti da se preko našeg regiona bolest nastavi širiti evropskim kontinentom, već i da bi poslužila kao dokaz da EU iskreno brine o ovom regionu. S tim u vezi, proteklih mjeseci su kancelarija EU u BiH, evropski zvaničnici i zemlje članice pojedinačno, u sklopu Kovaks mehanizma i na druge načine pružale pomoć BiH u vidu doniranja medicinske opreme, vakcina i drugih sredstava.

Iz Savjeta ministara BiH je saopšteno da je Tegeltija upoznao Varheljija o epidemiološkoj situaciji u BiH i značaju ubrzane vakcinacije stanovništva.

Sagovornici su, kako je naglašeno, ocijenili da svi nivoi vlasti, uz poštovanje pravila usaglašenog mehanizma koordinacije, treba da ulože dodatne napore za brže i efikasnije sprovođenje reformskih procesa kako bi se ubrzao evropski put BiH.

Tegeltija je naglasio da je EU obećala da će BiH do kraja juna dobiti značajnu dodatnu količinu vakcina protiv virusa korona.

“EU je na stanovištu da će sve zemlje tog regiona, uključujući i BiH, do kraja juna dobiti dodatne količine vakcina kroz EU mehanizam nabavke, svjesni da je proces vakcinacije uz set epidemioloških mjera koje su preduzete ključ rješenja svih problema u vezi sa zdravstvenim sektorom, ali i posljedicama pandemije na ekonomiju, posebno njene određene grane kao što je turizam”, naglasio je Tegeltija.

O evropskoj budućnosti BiH Tegeltija je razgovarao i sa Polom Ranželom, izvjestiocem za BiH u Evropskom parlamentu. Tegeltija je istakao da je BiH, uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, pokazala opredijeljenost za evropske integracije i ostvarila napredak u vezi sa ispunjavanjem 14 ključnih prioriteta.

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, kazao je da je tačno da bi kandidatski status bio dobra poruka za BiH, “ali samo ako se zasluži značajnim napretkom na polju borbe protiv korupcije i vladavine prava, te ako BiH usvoji izmjene zakona koje će omogućiti poštene izbore”.

“Napredak na evropskom putu ne znači ništa ako se ne vrati povjerenje naroda u pravosudne institucije, a to se može postići samo jasnim rezultatima u borbi protiv korupcije, posebno na najvišem nivou i potvrdom da nema nedodirljivih, da svako može biti procesuiran”, rekao je Crnadak, koji je i nekadašnji ministar inostranih poslova BiH, komentarišući izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da je BiH blizu kandidatskog statusa za EU.