Tahirović: Inzkova odluka je korak ka pomirenju, pravdi i istini

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pozdravio je odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da donese zakon o zabrani negiranja genocida, dodajući da je sada na institucijama BiH da taj zakon implementiraju.

Tahirović je naveo da je, nakon velikog broja apela nevladinih organizacija, institucija i međunarodne zajednice, Inzko konačno odlučio i ispunio svoje obećanje koje je dao u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

-To je veoma dobra vijest i ja se uime Udruženja žrtava i svjedoka genocida zahvaljujem visokom predstavniku na proglašenju zakona. To je jedan od velikih koraka ka pomirenju, pravdi i istini jer bez prihvatanje činjenica iz ‘90-ih teško možemo ići naprijed – izjavio je Tahirović za Fenu.

Sada je, kako je dodao, veliki posao na institucijama naše zemlje, prije svega Tužilaštva BiH da implementira taj zakon.

-Nadam da će znati odgovoriti izazovu jer ovo jeste jedna velika prekretnica i veliki izazov za sviju nas u BiH. Nadam se da ima dovoljno snage i moći u institucijama da se ovaj zakon konačni primjeni u praksi – kazao je Tahirović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo je dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.