Svi za čiste Živinice: I gimnazijalci zasukali rukave

Iako su i oni mogli kao većina njihovih vršnjaka da se odmaraju, oni su pokazali koliko vole da su im Živinice čist grad. Uzeli su učešće u čisćenju svog, ali i njihovog grada i pokazali su sa ostalim učesnicima ove ekološke, nadasve humane akcije, da makar na trenutak oslobode zemlju od prljaštinje, smeća.

Rezultat je preko 30 vreća napunjenih otpadnim materijalom u dijelu u kojem su oni danas radili i odradili izuzetno vrijedan posao. Danas u ovoj eko-akciji koja je u organizaciji ekološki savjesnih ljudi dala makar na razmišljanje onima koji ovakav nepristojan čin rade prirodi. Vojska , omladina , razna udruženja , pa i naši ekolozi rame uz rame su danas očistili makar dio onoga što bi po onim akoji bacaju ostalo na tim mjestima godinama. Jeste da je ovo eko-akcija april mjesec čistoće trebalo bi ih više puta u toku godine realizovati a sve ove eko-akcije bi se mogle u potpunosti finansirati od onih neodgovornih kada ih ispekcija pronađe i sud procesuira, imalo bi tu novca i za pretek, slično prekršaj u saobraćaju, tako prekršaj u prirodi, sankcionisati, i manje bi bilo kauča po kanalu, i animalnog otpada koji je infektivnog karaktera.Lijepo je što ova eko-akcija ide na svim dijelovima općine , a oni koji nisu učestvovali može se akcija nastaviti i poslije maja.

Mlade educirajmo, a stare sankcionišimo koji su ekološki neodgovorni. Šta mislite za smeće uz putnu komunikaciju Zelenika -Džebari,ili još neobrano smeće uz rijeku Krivaču… , nadamo se da će se tekve divlje deponije ovih dana neutralisati, jer imam veliko povjerenje u ljude koji su pokrenuli ovu eko-humanu akciju”, rekao nam je dr.sc.Sead Noćajević-profesor JU Gimnazija Živinice.

(zivinice.ba)