Svečano otvoren prvi Summit mladih u Tuzlanskom kantonu


U organizaciji Radio Kameleona na predivnoj sceni Hrvatskog kulturnog centra „Sveti Franjo“ u Tuzli svečano je otvoren prvi Summit mladih u Tuzlanskom kantonu. Uz veliki broj prisutnih na svečanoj bini program su vodili predstavnici Kameleona, Amra Avdić i Edin Suljetović koji su sa svojim obraćanjem oduševili sve prisutne u velikoj sali ove ustanove.
Summit je rezime Festivala koji je u gradovima i općinama trajao od 22.8. do 21.09.2021. godine sa ciljem okupiti sve organizacije, instutucije, pojedince, donosioce odluka i privatni sektor oko ideje razvoja svih uslova za život i ostanak mladih u Tuzlanskom kantonu BiH.


Na svečanom otvaranju prvog Summita mladih prisutnma su se obratili direktor Festivala mladih, Amir Zonić, direktor Oaladinskog resursnog centa Miralem Tursunović, zamjenik ambasadora Italije Matteo Evangelist, ministar za kulturu, sport i mlade TK, Zlatan Muratović i premijer Vlade TK, prof. Kadrija Hodžić.


Prvi Summit je ovorio direktor Festivala mladih 2021.Amir Zonić, koji je između ostalog istakao, da ovaj naš projekat su podržaleu potpunosti šest lokalnih zajednica , Sapna, Čelić, Gračanica , Gradačac i Lukavac. Festival je imao za cilj napraviti koncerte i velike partije , sa ciljem da upoznaju stanje na terenu , da odemo u gradove i općine i da napravimo presjek šta se dešavalo u omladinskom sektoru ,kazao je direktor Festivala mladih 2021.Amir Zonić.


Na prvom Summita prisutnima se obratio i britanski ambasador u BiH Matt Field, koji je između ostalog istakao, da Kraljevstvo Velike Britanije želi da BiH bude stabilna zemlja u kojoj će mladi ostati jer mladi imaju ogromnu ulogu u razvoju zemlje, a često zaboravimo da ih slušamo.đ

Odlučio sam da pronađem mlade ljude koji će biti naši savjetnici i okupio sam tim od 10 mladih iz cijele BiH koji će svojim stavom doprinijeti aktivnostima Britanske ambasade. BiH može biti zemlja mladih koja može pružiti stabilnu sadašnjost i još stabilniju budućnost, istakao je Ambasador Field, koji je naglasio, da Ujedinjena Kraljevina nudi građanima BiH pune stipendije za master studije na bilo kom univerzitetu u UK, na kojem se prijavljuje stotine kandidata, da se prijave. Ovo je izvrsna prilika da svoje znanje unaprijede na nekom od Univerziteta, da steknu nova iskustva i upoznaju osobe iz cijelog svijeta i svojim znanjem po povratku doprinesu razvoju svoje zemlje, naglasio je ambasador Field.

Ambasador Field je otvorio dalje rasprave sa prisutnima na temu problema mladih i mogućnosti koje se otvaraju na njihovom putu i mladi su postavljali pitanj koja su obuhvatalateme problema mladih u BiH i razloge zbog kojih mladi odlaze iz BiH.
Na  Summitu održana je i panel diskusija pod nazivom „Obrazovanje za 21. Stoljeće, gdje se razgovaralo o planovima za Kampus UNTZ i o budućnosti obrazovanja u TK i o samoj digitalizaciji.

Govorili su Tatjana Vučić, direktorica Bit Aliance, prof. Kadrija Hodžić, premijer Vlade TK, Bahrija Umihanić prof. na Ekonomskom fakultetu Tuzla, Damir Zenunović, prof. na Rudarsko-građevinskom-geološkom fakultetu Tuzla, koji su sa Zlatkom Berbićem koji je vodio ovu panel diskusiju razgovarali o planovina za Kampus UNTZ, o budućnosti obrazovanja u TK i samoj digitalizaciji.

Prvom Summitu u TK pridružili su se i organizatori Evropske prijestonice Mladih iz Novog Sada –OPENS 2019. Koordinator OPENSA Vukašin Grozdanović je ovom prilikom izjavio: Imali smo ideju da otvorimo vrata omladinskim organizacijama Evropske prijestonice mladih Novi Sad, da se dopuni ono što imamo. Tokom planiranja i razmišljanja nastavili smo smo naše zajedničko djelovanje mladih u omladinskim organizacijama i na kraju nam se isplatilo, postali smo Evropska prijestonica mladih Novi Sad –OPEN 2019.


Održani su i paneli na temu “Lokalne priče inspirišu“ na koje je Slobodan Blagovčanin ispred ORC-a Tuzla vodio panel na kojem su diskutovali, Adnan Mujkić, Pozoriše mladih Tuzla, Denis Bećirović, Mašinski fakultet Tuzla, Dejam Milkunić, Srednja muzička škola Tuzla i Sandra Hurtić, Pokrenite se.


Poslije toga održan je i koncert Srednje muzičke škole.

Duška REBIĆ