Otvorena izložba “Thinking Freedom “- Kampanja 12 dana mira”

Ministarstvo vanjskih poslova Bit iz Bijeljine pokrenulo je Kampanju javne diplomatije pod nazivom “12 dana mira”.
Postavkom i otvaranjem izložbe “Thinking Freedom umjetnice Edine Selesković započela je kampanja javne diplomatije pod nazivom “12 dana mira” Ministarstva vanjskih poslova BiH iz Bijeljine.

Kampanja je simbolično počela u Centru za kulturu Bijeljine 21. septembra na Međunarodni dan mira i trajati će do 2. oktobra 2021. godine koji se obilježava kao Međunarodni dan nenasilja.


Postavka “Thenking Freedom” bh. umjetnice sa adresom u Newyorku već je posjetila 16 gradova Evrope, a u sklopu kampanje će pored Bijeljine biti postavljena u Velikoj Kladuši i Trebinju. Pored izložbe Edina Selesković je u Bijeljini radila sa djecom i mladim ljudima koji su se pridružili hiljadama drugih koji su učestvovali u kreiranju ove postavke, a prije samog otvorenja izložbe održana je i umjetnička radionica.


Izložbu je svečano otvorila Lepa Babić iz Ministarstva vanjskih poslova BiH koja je najavila nastavak kampanje “Thinking Freedom ”koja će biti postavljena u Velikoj Kladuši 29. septembra, te 29 septembra u Trebinju. Naredna tri grada izabrana su zbog njihovog zemljišnog položaja na tri tačke bh trokuta. Mladi ljudi će uz razgovor i druženje, te razmjenu iskustava iz navedenih gradova imati priliku da osmisle ideje i načine na koje mogu doprinjeti održavanju mira, ističe svjetska umjetnica Edina Selesković.

Duška REBIĆ