Svečano otvoren Internacionalni festival ŽiviFest

Sinoć je na svečan način u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama otvaren Internacionalni festival pod nazivom ŽiviFEST-a. Čast da izvedu prvu predstavu pripala je glumcima Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koji su se predstavili dramom Sakati Billy sa Inšimana.Naravno, nagrađeni su velikim aplauzima prisutnih gledalaca.

Večeras od 19 sati gledamo komediju “Ja od jutra nisam stao”, u izvođenju HNK Mostar.Nastupiti će glumci Mario Knezović, Ivo Krešić,Dražen Pavlović, Ivan Skoko i Jelena Kordić Kuret.

Reditelj predstave Dražen Krešić je izjavio:

“Kako bi bilo da u ovom svijetu nisu dominantni muškarci nego žene, da drže vodeće pozicije i imaju bolje plaće, da se lakše školuju i lakše zapošljavaju?

Kada pomislite na vunu što vam prvo pada na pamet? Kada zamislite preslicu tko za njom prede? Je li vam toplo?

Krenimo redom. Spolovi su neravnopravni, žene imaju manja prava i manje plaće. Kako dovesti stvari u balans?

Una Vizek odlučila je napraviti jedan zanimljiv dramski eksperiment. Ona je zamislila kako bi bilo da je obrnuto. Kako bi bilo da u ovom svijetu nisu dominantni muškarci nego žene, da drže vodeće pozicije i imaju bolje plaće, da se lakše školuju i lakše zapošljavaju? Da muškarci ćube kući na porodiljnim, kuhaju, čiste i čuvaju djecu.

Mogla je ona jednoj tako velikoj temi pristupiti veliko i pretenciozno, ali nije. Ona je ovom inverzijom opteretila nejaka ramena četvorice naših junaka. Četiri prijatelja viđaju se rijetko, ali znaju se oduvijek. Tri mlada oca i jedan slobodni umjetnik. Večeras nema žena, samo muškarci. U kuhinji se priprema gozba, u frižideru se hladi vino, na stolu su karte. Večer počinje obećavajuće, soba je prostor njihove slobode. Pjeva se, pleše, ne karta i priča. Zaplače se, nije lako.

Nije lako ostati normalan i hraniti djecu, a kamoli još biti muškarac. E, a zamislite to da tijekom čitave večeri nitko ne spomene nogomet ili automobile. Kakav je to svijet i je li neslan? Čini mi se da nije.

Walk a mile in my shoes, kažu Englezi, i upravo to radi ova drama. „Ja od jutra nisam stao“ eksponira nas svakodnevnici koja je možda pomalo hororična, ali pritom nas malo i zabavlja”, rekao je reditelj predstave Dražen Krešić