Svečano obilježen Međunarodni dan Civilne zaštite

Svečanom sjednicom Kantonalnog štaba i Uprave civilne zaštite danas je svečano obilježen Međunarodni dan Civilne zaštite.

Prvog marta 1972. godine stupio je na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, internacionalni dokument s područja humanitarnog prava, koji je registriran pri Tajništvu Ujedinjenih naroda u skladu s Poveljom UN-a, kazao je danas v.d. Direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Dragan Pelemiš i dodao da Civilnoj zaštiti u Bosni i Hercegovini u narednom periodu slijedi usklađivanje zakonskih propisa i procedura i njihovom prilagođavanju propisima u Europskoj uniji

„Civilna zaštita je u današnjem društvu sve potrebnija zbog intervencija u situacijama koje su posljedica ekstremnih meteroloških uslova koji donose snijeg, hladnoću, sušu ili poplave. U slučaju potrebe vi ste prvi na terenu koji ćete pomoći onima u nevolji. S tim u vezi, želim vam se ovom prilikom još jednom javno zahvaliti za sve ono što činite kako bi pružili pomoć onima kojima je ta pomoć najpotrebnija“ rekao je premijer Suljkanović, te pozvao sve relevantne institucije, prije svega predstavnike lokalnih zajednica, direktno nadležnih za komunalnu infrastrukturu (korita lokalnih potoka i  rječica, nelegalnu gradnju koja uzrokuje pojavu klizišta, kanale za odvodnju oborinskih voda i kanalizacije) da se aktivnije uključe i svojim aktivnosti preveniraju eventualne nesreće.

Također premijer Suljkanović je pohvalio angažman Civilne zaštite u okviru provođenja  prošlogodišnje NATO-ove terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovine 2017”.

„Čast nam je i zadovoljstvo da i zvanični izvještaji pohvalno govore o uspješnosti ove vježbe. Vježbe koja je okupila oko 1.400 sudionika, iz 34 NATO i savezničke partnerske zemlje“, zaključio je Suljkanović.

Dan civilne zaštite bio je prilika da se istaknutim pojedincima i organizacijama za uloženi rad, zalaganje i ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća dodjele odgovarajuća priznanja i nagrade civilne zaštite.

(Nezavisni.ba)