Svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1.Mart u Tuzli

Već tradicionalnim obilježavanjem Dana nezavisnosti BiH 1.Marta na Slanoj banji u Tuzli i ove godine su odali  počast i položili cvijeće  na spomen obilježja  brojne boračke i druge organizacije i udruženja građana, gradonačelnik Tuzle, vijećnici Gradskog vijeća , porodice poginulih i drugi građani.
Vijenci su položeni i odata je počast ispred spomenika Josipu Brozu Titu i narodnim herojima 1941-1945, Partizanskim brigadama , Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992-1995, kao i na groblje/mezarje civilnim žrtvama rata,te poginulim na Kapiji 1995 godine.
Nakon polaganja vijenaca i odavanjem počasti , gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je čestitao svima praznik Dan nezavisnosti BiH i istakao da je BiH besmrtna.Prije 30 godina glasajući na referendumu za suverenost i nezavisnost BiH još jednom je potvrđena višestoljetni kontinuitet naše države.

“BiH je kroz vrijeme stabilosti prolazila kroz teške trenutke.Pored što je BiH trebalo odbraniti  i u stabilnom vremenu je trebalo i ekonomski razvijati. Svojim višestoljetnim postojanjem BiH je dokazala svoju nezavisnost. Važno je da u ovo vrijeme , da ispoljimo solidarnost sa Ukrajinom koja je žrtva agresora Rusije.Trebamo biti solidarni, njegovati zajednički život i biti uporni i istrajni na tom putu euroatlanskih integracija.Stalno treba ponavljati i podsjetiti činjenicu da je Bosansko kraljevstvo u doba bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića bilo najmoćnije kraljevstvo slavenskog juga”, podsjetio je gradonačelnik, te uvijek napomenuo , da je kontinuitet države BiH potvrđen ZAVNOBiH-om i AVNOJE-em 1943.godine.
Ovom prilikom na Slanoj banji okruženi sa spomenicima prisjetili su i Zlatni ljiljan Edin Haračić i Nermin Marevac, predsjednik ratnih vojnih invalida 1992-1995.i svojih suboraca koji su dali živote za slobodu i nezavisnost BiH.Čestitali su svima Dan nezavisnosti BiH.
Nakon odavanja počasti na Slanoj Banji uz veliki broj prisutnih u Narodnom pozorištu Tuzla održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla uz bogat program, na kojoj su se pozdravne čestitke za Dan državnosti uputlli zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla, Ana Pejić, gradonačelnik Tuzle , Jasmin Imamović, koji su govorili o nazavisnosti naše države i sadašnje okolnosti u svijetu.
U svom obračanju zamjenica Gradskog vijeća Tuzle, Ana Pejić je između ostalog podsjetila da je 29.februara i 1.marta održan referendum o nezavisnosti BiH, jedino pitanje je bilo“jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana koji u njoj žive i da pripada svim narodima koji u njoj žive, sa svim istim pravima i slobodama, u državi ravnopravnih građana. Većina na referendumu se izjasnila za nezavisnu BiH.
Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je čestitao svima prisutnima Dan nezavisnost BiH 1.Mart , te podsjetio i na sadašnju situaciju i važnost da je u ovo vrijeme , da onima koji rade protiv mira u Bosni svoje namjere nemože ostariti. Trebamo vjerovati u našu stranu, da o miru u BiH brine NATO i EUFOR. Dobro je da je došlo 500 vojnika EUFOR-a , a Dodik što ima namjere ne može u ovo krizno vrijeme ostvariti.
Na sjednici Gradskog vijeća uručena je Zlatna plaketa Gradskog vijeća Tuzle Anti Aleriću, koji je uručio gradonačelnik Imamović, koji je ovom prilikom podsjetio da je Ante Alerić rođen 1933 godine i radio je u Termoelektrani Tuzla od 1963 godine.Kao izuzetan stručnjak i rukovodilac svog radnog vijeka obavljao je niz važnih društveno političkih funkcija.nakon odlaska u penziju natavlja sa angažmanom u društveno poltičkom radu u svojoj lokalnoj zajednici.Dao je nemjerljiv doprinos kao povjerenik MZ Novi Grad I u unapređenju socijalne i dječije zaštite.
Svečanost Gradskog vijeća su upotpunili uz muzički dio programa nastup Dejčijeg hora „Lege Artis“ koji su uz druge numere pjesama pjevali i pjesmu „Samo da rata ne bude“ koja je ispraćena za burnim aplauzom, a mnogima prisutnima su u očima se primjetili i skrivene suze. 
 

Piše: Duška REBIĆ