Svečano obilježen 2.oktobar 1943.Dan oslobođenja Tuzle

U Tuzli je svečano obilježena 79 godišnjica Dana  oslobođenja grada Tuzle 2.okobra 1943.
Program obilježavanja je počeo polaganjem vijenaca i odavanjem počast na spomen obilježja na Slanoj banji , nakon čega je održana i Svečana sjednica Gradskog vijeća u Narodnom pozorištu Tuzla.
Delgacija Grada Tuzle, boračkih i drugih organizacija i udruženja, kao i brojni građani su odali poštovanje i položili cvijeće svima koji su dali živote za našu domovinu.
Predsjednik UABNOR-a Muhamed Čaušević je istakao , da je 2.oktobar 1943.godine jedan od najznačajnijih datuma koji je prethodio svemu onome što je bilo kasnije, od oslobođenja, pa do ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a do danas.Nama je taj datum najznačajniji, kazao je Muhamed Čaušević, predsjednik Udruženja antifašista i boraca Tuzle.
Obilježavanje 79 .godišnjice je nešto sa onim što su Partizani činili u Evropi.Iz toga trebamo učiti kako Tuzlu trebamo braniti od novih fašista.Nikome ne treba objašnjavati da su novi fašisti digli glavu i da se šire ne samo našom zemljom nego i cijelom evropom, istakao je predsjednik SABNOR-a TK, Zlatko Dukić.
U našoj manifesticionojkulturi i našoj spomeničkoj kulturi mi njegujemo antifašizam i takva tradicija je spasila ovaj grad jer su branioci Tuzle i BiH, Prihvatili tekovine antifašizma, istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.
Nakon polaganja cvijeća i odavanje počasti na Slanoj banji, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla koju je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Nataša Perić, koja je ovom prilikom istakla, da je ovo prilika da se prisjetimo sugrađana koji su ustali protiv fašizma i dali svoje živote i ne smjemo ih nikada zaboraviti kazala je Nataša Perić, predsjednica Gradskog vijeća Tuzle.
Prisutnima se obratio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je u svom obračanju između ostalog istakao,  da je BiH kroz istoriju znala prolaziti kroz decenije snage sigurnosti i stabilnosti, ali i kroz teška vremena dokazati da je BiH besmrtna. Trebalo je u teška vremena donositi prave odluke koje će dugoročno odrediti budućnost BiH i sudbinu njenih građana. U teškim vremenima trebalo je i nadljudskom hrabošću BiH braniti. Vječito imamo dug  prema učesnicima NOR-a 1941-1945 i prema civilnim žrtvama rata. BiH je ponovo rođena u antifašističkoj borbi svih njenih naroda i narodnosti.Drug Tito, Avdo Humo, Edvard Kardelj, Ivan Ribar , Sulejman Filipović , Rodoljub Čolaković i drugi partizani i antifašisti ponovo su rodili BiH svojom borbom i ZAVNOBiH –om i AVNOJ-em .Mi  antifašisti nesmijemo čekati , da[i]se čuva antifašizam, moramo se boriti i izboriti. Drugog oktobra 1943.godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u Evropi. Tuzla je na današnji dan oslobođena jer su se oslobodioci , naši antifašisti borili i izvana i iznutra. Važne odluke Titovih partizana na poziv na bratstvo i jedinstvo različitih naroda i to je najveća  tekovina antifašističke borbe.Tako je uz bratstvo i jedinstvo i ZAVNOBIH i AVNOJ, ponovo rođena BiH , istakao je gradonačelnik Tuzle , Jasmin Imamović.
U povodu obilježavanja Drugog oktobra , Dana oslobođenja Tuzle, na  Svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena su sljedeća  priznanja :
Priznanje Povelju Grada Tuzle u povodu obilježavanja 4 aprila dobio je prof.dr. Dragan Piljić , autor i koautor koji je objavio više naučnih i stručnih radova, u domaćim i stranim časopisma, utemeljitelj je medicinske naučne metode za operaciju aneurizme abdominalne aorte i krvnih žila u trbuhu pod imenom, „Piljić metoda“.
Priznanje Počasni građanin Tuzle .Aleksandru Langeru (postuhumno)
Priznanje Tuzlanska plaketa u povodu obilježavanja 2 oktobra-Dana oslobođenja Tuzle- Fondacija budućnosti BiH i Pčelarskom društvu „Nektar“ . U ime dobitnika priznanja prisutnima se obratio prof.Piljić  i zahvalio se na priznanju i u ime svojih saradnika koji su sa njim postigli ovo priznanje.

Piše: Duška REBIĆ