Sve što trebate znati o vjenčanju Harryja i Meghan

Britanski princ Harry stupio je u brak s američkom glumicom Meghan Markle, a mnogi svjetski mediji njihov brak nazvali su spoj mladosti kraljevske obitelji i holivudskog glamura.

Princ Harry, unuk kraljice Elizabete, šesti u nasljednom redu za britansko prijestolje i američka televizijska glumica Meghan Markle vjenčali su se u zamku Windsoru, domu britanske kraljevske obitelji gotovo tisuću godina, najstarijem i najvećem naseljenom dvorcu na svijetu.

Služba u kapeli St. George u dvorcu počela je u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu u nazočnosti kraljice Elizabete i boležljivog princa Philipa.

Vjenćanje je gledalo milijarda ljudii, a oko 100.000 poklonika kraljevske obitelji stajali su u Windsoru. Mnogi od njih već su danima ondje i veliki događaj čekali su spavajući na ulicama.

Harryjev kum bit će stariji brat William, a pošto otac Meghan Markle nije došao, što zbog skandala s namještenim paparazzi fotografijama, što zbog operacije srca, mladu je do oltara dopratio budući svekar i kralj Charles.

“Apsolutno predivno. Ovo je poseban dan za sve”, rekao je prošli tjedan Harryjev otac, prijestolonasljednik Charles.

Harry (33), nekoć buntovni partijaner koji se uozbiljio u vojsci, upoznao je buduću suprugu prije dvije godine na spoju naslijepo koji je dogovorio zajednički prijatelj. Tvrdi da nikad prije nije čuo za nju niti gledao neku od njezinih serija.

Zaljubili su se na prvi pogled. Nedugo poslije par je već bio na zajedničkom odmoru u Bocvani, a godinu potom objavljene su zaruke.

“Činjenica da se sve odvijalo tako brzo meni je potvrda da smo si bili suđeni, sve je bilo savršeno”, kazao je Harry u intervjuu u studenome.

Harry i Meghan vjenčali su se u dvorskoj kapeli u kojoj je pokopano deset britanskih monarha, uključujući Henrika VIII. i Elizabetina oca Đuru VI.

Nakon vjenčanja u podne, par se provozao gradskim ulicama i ponovo se vratio u zamak. Popodnevni prijem priredila je prvo kraljica, a večernjem domaćin je bio biti princ Charles.

Obred je vodio kanterberijski nadbiskup, prvi svećenik Anglikanske Crkve, a milijuni su ga gledali na televiziji.