Obilježen Dan oslobođenja Živinica

Intoniranjem državne himne BiH i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima, danas je održana svečana akademija posvećena Danu oslobođenja Živinica-18.maju.Ovaj datum je značajan za noviju istoriju grada, jer je nakon pregovora živiničkih vlasti, predvođenih tadašnjim načelnikom Osmom Forčakovićem i vojnih vlasti Aerodroma Dubrave, JNA je tog 18.maja 1992.godine napustila područje naše općine.

Živinički borci su uspješno zaštitili cijelo općinsko područje, a potom borili se i na drugim ratištima širom Bosne i Hercegovine. O tim svijetlim danima odbrambeno oslobodilačkog rata govorili su predsjedavajući OV Živinice Hamdija Numanović i načelnik dr.Samir Kamenjaković.

Numanović je u svom referatu govorio o dugotrajnim pregovorima sa vlastima JNA da napuste Dubrave, o čemu je rekao:

“Pregovori sa JNA oko preuzimanja aerodroma Dubrave i vojnih objekata u Ljubačama bili su dugi i iscrpljujući. Natezanja i nadmudrivanja doživjela su vrhunac kada je Jugo-armija morala napustiti aerodrom u Dubravama. Trajalo je to danima, a oficire JNA nije napuštala arogancija ni kad su vidjeli kako su prošle njihove kolege u Tuzli 15.maja 1992.godine na Brčanskoj Malti. Nevjerovatno je s koliko su prijetili odmazdom avijacije nad civilnim stanovništvom. Na kraju, 18.maja, JNA je napustila Aerodrom, a mi smo uspjeli dobiti 102 puške, koje su nam kasnije poslužile u odbrani od agresije. Zato 18.maj obilježavamo kao Dan oslobođenja općine Živinice, kada je bivša JNA napustila područje općine Živinice.

Aprila 1992.godine živinički borci su odigrali značajnu, ako ne i ključnu ulogu u odbrani sjeveroistočne Bosne, na čijem su području bile stacionirane najjače neprijateljske snage, koje su raspolagale najsavremenijim naoružanjem i tehnikom. U Dubravama je bila vazduhoplovna baza, sa 27 aviona, helikopterska eskadrila, dijelovi 63. padobranske brigade iz Niša, dijelovi 4.oklopne brigade iz Jastrebarskog, artiljerijski divizion i srpske paravojne jedinice sa područja općine Živinice”.

Značajna uloga policije i Teritorijalne odbrane:

“U Energopetrolovom skladištu nalazilo se 17 miliona tona goriva. Trebalo je puno takta i strpljenja da jugoarmada ne ostvari svoj cilj. Najzad, poslije četiri mjeseca boravka u Energopetrolu sami su napustili pozicije. Impresionirala je odlučnost zaposlenih u Energopetrolu, te rezervnog sastava milicije, koji su svoj dio posla obavili herojski. Svo gorivo je kasnije preuzeo II Korpus i to je znatno pomoglo da se naše oružane snage uspješno nose sa nadmoćnijim neprijateljem. Bio je to jedini slučaj u BiH da su Savezne rezerve goriva ostale u posjedu naše Teritorijalne odbrane”, istakao je Numanović.

Tokom odbrambeno oslobodilčačkog rata poginulo je 318 živiničkih boraca, čija su imena uklesana u spomen parku u centru grada.

Dr.Samir Kamenjaković je govorio o herojskoj borbi naših boraca, koji su po prvi puta u istoriji branili svoju zemlju pod zastavom BiH.

“Prva smo generacija koja je ratovala pod svojom zastavom i direktno smo učestvovali u oslobađanju BiH, zajedno sa HVO Živinički sokolovi. Stvorili smo temelje suživota i nove države za sve njene građane”.

Veći broj građana -boraca, učesnika rata, danas je nagrađeno priznanjima i novčanim nagradama, a u ime nagrađenih zajhvalio se Enes Gurda, borac odbrambeno oslobodilačkog rata.Na akademiji su prigodan program izveli učenici OMŠ Živinice i Sazlije, koje su izvodile sevdalinke.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje cvijeća kraj spomen obilježja poginulim šehidima i borcima.

(Š.G. – zivinice.ba)