Sve spremno za 1. međunarodni festival rakija Tuzla 2017

Prvi međunarodni festival rakija Tuzla 2017 bit će održđan 8.i 9. decembra u Hotelu Tuzla, a sve pripreme za ovaj događaj su pri kraju.

Organizatori ,Kantonalna privredna komora Tuzla i Boutique Destilery Nadarević,  očekuju oko 40 izlagača iz BiH i regije.

–  Ovaj festival je zamišljen kao skup najznačajnijih regionalnih proizvođača rakija i jakih alkoholnih pića, tako da već ove godine imamo izlagače iz Leskovca, Inđije, Zaječara, Vodica, Zagreba, Virovitice te sa područja cijele BiH. U narednim godinama uz ovaj izlagački dio rakija i jakih alkoholnih pića, želja nam je da se još više proširimo i na gastronomsku ponudu koja ide uz ovaj segment – rekao  je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Ono što je posebno zanimljivo na ovom festivalu je  to, da osim takmičarskog dijela u kome učestvuju izlagači sa svojim proizvodima,  prvi put i samostalni proizvođači rakija imaju priliku da pošalju svoje rakije na uzorkovanje.

Stručni žiri na čelu sa Predragom Vukosavljevićem, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu  i  Nermom Spaho, sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, neće imati ni malo lak posao, jer se broj uzoraka koji pristižu na ocjenjivanje povećava iz dana u dan.

– Naša prvenstvena želja je bila da damo priliku malim, samostalnim proizvođačima, da donesu svoju rakiju na uzorkovanje, da bi znali u kom smjeru idu i da li je to što do sada rade ispravno ili šta bi trebalo da poprave – kaže Fikret Nadarević iz Boutique Destilery Nadarević.

Osim mogućnosti uzorkovanja rakija, samostalne proizvođače očekuju i stručna predavanja koja će im itekako pomoći u pripremi rakije, dodaje Nadarević.

Sama dodjela nagrada na ovom festivalu ima posebnu humanitarnu notu, naime kompletan prihod od ulaznica sa svečane večere donirat će se Udruženju „Korak po korak“ iz Tuzle, koje pomaže osobe sa posebnim potrebama.

(Fena)