Sutra počinje nova akademska godina na Univerzitetu u Tuzli

Nastava na Univerzitetu u Tuzli počinje u ponedjeljak, 4. oktobra., po klasičnom modelu kao i ostale obrazovne institucije na našem kantonu.

“Nastava će se odvijati na klasičan način što znači fizičko prisustvo nastavnika i saradnika sa studentima. U toku su sve pripreme kada govorimo o početku nastave tako da u ovoj sedmici već imamo pojedine rasporede predavanja, a do kraja sedmice ćemo imat potpun raspored”, rekao je Jasmin Suljagić, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNTZ za  FTV.

Iako su podaci o broju zaraženih koronavirusom u usponu, nastava na Univerzitetu u Tuzli će se, za početak, odvijati klasičnim modelom.  Kontakt  između studenata i profesora je ključan za uspješno prenošenje znanja, zbog čega će nadležni pokušati održati ovaj sistem dokle god je to moguće.

Posebno je to značajno za studente jer, kako  kažu, nemaju baš dobra iskustva sa online nastavom. Klasičan model je jedini način koji omogućava poptunu interakciju među studentima i profesorima.

Nadležni kažu da će pokušati održati ovaj sistem nastave koliko god to epidemiološka situacija bude dozvoljavala. Ukoliko dođe do pogoršanja, poslušat će savjete struke.

“Mi moramo sagledati kompletnu epidemiološku situaciju, saslušati šta struka kaže i donijeti konačnu odluku o organizaciji nastave. Za sada stvari stoje da će nastava da krene klasičnim modelom naravno tamo gdje je to moguće spram broja studenata organizovati”, istakao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Inače, na području Tuzlanskog kantona je trenutno aktivno zaraženo oko hiljadu osoba, a broj se svakodnevno povećava zbog čega se konstantno poziva na odgovornost.