Susret delegacija općina Sapna i Srebrenica: Razgovori o gradnji spomen obilježja za žrtve genocida

Na poziv općinskog načelnika Zudina Mahmutovića, općinu Sapna posjetila je delegacija Skupštine opštine Srebrenica koju su sačinjavali predsjednik Skupštine opštine Alija Tabaković, zamjenik načelnika Nermin Alivuković i odbornik u Skupštini opštine Zulfo Salihović.

Na sastanku održanom u kabinetu općinskog načelnika razgovaralo se o temi izrade Idejnog rješenja za izgradnju spomen obilježja žrtvama genocida nad Bošnjacima ”Sigurne zone UN-a” Srebrenica koje bi se gradilo u Nezuku.

Obzirom da je Nezuk mjesto izlaska srebreničke kolone iz jula 1995.godine i da u ovom mjestu svake godine počinje obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, te da hiljade ljudi upravo iz ovog mjesta kreće u ”Marš mira”, općinski načelnik Zudin Mahmutović pokrenuo je inicijativu izgradnje spomen obilježja koje bi trajno podsjećalo na stradanja i strahote koje su se dešavale prilikom proboja Bošnjaka iz Srebrenice jula 1995.godine.

Inicijativa je svesrdno prihvaćena te je dogovoreno da se ideja izdigne na viši nivo vlasti a da se o konceptu idejnog rješenja razgovara i sa drugim relevantnim institucijama i organizacijama kako bi se pronašlo najbolje rješenje.

Delegacija iz Srebrenice iskoristila je priliku da u ime Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995.godine, 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima ”Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukop indentifikovanih žrtava iz jula 1995.godine, načelniku općine Sapna Zudinu Mahmutoviću uruči zahvalnicu za doprinos i pomoć u realizaciji obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

(Nezavisni.ba)