Studenti Pravnog fakulteta u Tuzli osvojili drugo mjesto na takmičenju u Bitoli

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli osvojili su drugo mjesto na regionalnom takmičenju u simuliranom suđenju koje je održano u periodu od 12. do 15. oktobra u Bitoli (Makedonija).

Radi se o sedmom regionalnom Futura Moot Court takmičenju u simuliranom suđenju pred Evropskim sudom za ljudska prava, u organizaciji Civil Rights Defendersa. Učešće na takmičenju uzelo je osam fakulteta iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine i više od 60 studenata i članova akademskog osoblja.

Članovi Moot Court kluba “Universitas” Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli na ovom prestižnom takmičenju osvojili su drugo mjesto, a što ih ujedno čini i najbolje kotiranim pravnim fakultetom s područja BiH.

Učešću na ovom takmičenju prethodile su intenzivne višemjesečne pripreme na rješavanju kompleksnog hipotetičkog slučaja baziranog pretežno na zaštiti prava garantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sučeljavanje argumentacije i kontraargumentacije članova ‘klubova advokata’ svih pravnih fakulteta iz zemalja regiona odvijalo se pred sudijskim vijećima, koje su sačinjavale sudije najviših sudskih instanci iz zemalja regiona i svijeta, kao što su: bivši sudija ESLJP u Strazburu Boštajn M. Zupančić, potpredsjednica Ustavnog suda BiH Margarita Caca Nikolovska, predsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović, bivša predsjednica i aktuelni sudija Ustavnog suda Republike Srbije Bosa Nenadić i sudija Ustavnog suda Republike Makedonije Nataša Gaber Damjanovska i mnogi drugi.

Studenti koji su predstavljali Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli i Moot Court klub “Universitas” na takmičenju su: Paloma Andrić, Selma Kunić, Amar Kavgić, Amila Husić, Azra Hasanović, Faruk Mešić i Samra Sarić. Ekipu je predvodio prof. dr. Dževad Mahmutović te asistentice Maja Iveljić i Almira Smajić, saopćeno je sa Pravnog fakulteta u Tuzli.

(nezavisni.ba)