Studenti iz Tuzle i Banja Luke pobjednici “EU for You” takmičenja

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Franka Pešić, Leila Salijević, Benjamin Gibić i Kenan Gutić, zajedno sa kolegama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Nikolinom Vuković, Jelenom Ćulibrk, Mirjanom Janković i Elvisom Mujkićem, odnijeli su pobjedu na takmičenju “EU for You” u organizaciji kancelarije Specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Naime, takmičenje “EU for You” okupilo je 14 javnih fakulteta iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, a studenti svakog fakulteta izabrani su u tim sa još jednim fakultetom nasumičnim odabirom. Studenti Pravnog fakulteta i studenti Ekonomskog fakulteta čini su jedan tim, pod nazivom Pink tim. Takmičenje je imalo za cilj kreiranje studentskih kampanja na temu socio-ekonomskih reformi u našoj državi, a inače je ovo druga godina održavanja takmičenja.

 

Pink tim osmislio je kampanju pod nazivom “ConnectED” sa kojim je nastupio na ovom takmičenju. Sam naziv “ConnectED” je spoj riječi “Connect” (umrežiti) i “Education” (obrazovanje) što označava i samu suštinu kampanje, odnosno smanjivanje jaza između obrazovanja i tržišta rada. Kampanja je imala za cilj da uspostavi i prikaže uspješnost modela rada kojim se može postići rješavanje pitanja jaza između obrazovanja i tržišta rada. Studenti su u toku kampanje organizirali nekoliko evenata, dva takmičenja, dvije ulične akcije, osnovali dva kluba i radili na aktivnom podizanju svijesti po ovom pitanju.

Prvu aktivnost kampanje činilo je organizovanje Skills akademija na kojima su se susreli studenti i poslodavci. Cilj akademije je bila razmjena iskustava i upoznavanje studenata sa praktičnim potrebama tržišta rada. Nakon toga, sljedeća aktivnost kampanje bila je sadržana takmičenjem u rješavanju studije slučaja iz prakse. Studenti su dobili jedan praktičan problem, odnosno zadatak, koji su trebali riješiti na kreativan i uspješan način. Najbolji tim studenata nagrađen je vrijednim novčanim nagradama ili praktičnim posjetama institucijama/kompanijama. Treću aktivnost kampanje označilo je osnivanje Kluba koji bi se bavio ovim pitanjima na Pravnom i Ekonomskom fakultetu.

Ovaj klub ima za cilj da postavi temelje u smislu procedura, organizacije rada, hijerarhije i slično jednog dugoročnog rješenja koje će se baviti stalnom komunikacijom između studenata i tržišta rada. Plan je da se takav jedan model može primjeniti i na svaki drugi fakultet, na način da poslodavci primaju ulazne informacije od studenata o stečenim znanjima, a studenti primaju ulazne informacije o potrebama tržišta rada. Na ovaj način želi se ubrzati proces traženja posla, smanjiti period čekanja na zaposlenje i usmjeriti studenta na ona zanimanja za koje se školuje upoznavši ga sa poslovima koji su mu u opticaju.

Od sedam kampanja, tročlani žiri predvođen od strane Amre Bakšić-Čamo izabrao je “ConnectED” kampanju kao najbolju. Pobjednici su proglašeni u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu 13. juna, 2018. godine.

Obraćajući se studentima na ceremoniji izbora pobjednika, Šef EU delegacije u BiH i Specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark kazao je sljedeće: “Neko mora biti pobjednik, iako po mom ličnom mišljenju ste svi pobjednici. Studenti Bosne i Hercegovine su ponovno ove godine pokazali da mogu kreirati dobre ideje po pitanju rješavanja problema sa kojima se susreću. Oni očigledno znaju koji je to put naprijed za Bosnu i Hercegovinu, i zasigurno mogu biti kreatori onih promjena koje će usmjeriti ovu zemlju na put ka Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina treba biti podnosna na omladinu koja odrasta u ovoj zemlji.”

Pobjednički tim je nagrađen studijskom posjetim gradovima Europske unije i imati će jedinstvenu priliku prezentovanja svoje kampanje u institucijama Europske unije u Briselu.

“Ovom prilikom se želim zahvaliti kancelariji Specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini na organizaciji ovog projekta, bilo je divno biti dio projekta. Posebno bih se zahvalio svim studentima, poslodavcima, govornicima i prijateljima naše kampanje uz koje smo uspjeli i odnijeti ovu pobjedu. Galerija Mandžić i Pravobranilaštvo Grada Tuzla su nam zaista mnogo pomogli i veliko im hvala na tome. Svi zajedno smo pokazali nevjerovatnu snagu i volju koja je zasigurno jedan pozitivan primjer kako zajedno možemo činiti sjajne stvari. Moj tim i ja smo dobili jedinstvenu priliku predstavljanja naše zemlje u Briselu pred institucijama Europske unije i učiniti ćemo sve da to obavimo na najbolji mogući način.” kazao je za naš portal član tima i koordinator za Tuzlu Kenan Gutić.

(Tuzlarije)