Strane investicije u BiH pale za 34 posto, mnogi odgodili ulaganje

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) prezentirala je prošle sedmice Informaciju o stanju direktnih stranih investicija i uticaju pandemije koronavirusa (COVID-19) na priliv investicija.

Kako je iz FIPA-e rečeno za BiznisInfo, glavni zaključak je da je pandemija korona virusa neminovno doprinijela smanjenju priliva stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini.

– Najavljeni projekti za ulaganja u 2020, odgođeni su za naredni period a i započeti projekti stopirani su izvjesno vrijeme. Takođe, pronalazak novih investitora značajno je ograničen zbog smanjenih privrednih dešavanja u inostranstvu, te ograničenja putovanja – kazali su nam u FIPA-i

Navode kako su prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru tokova DSI, sa procijenjenim zadržanim zaradama, za period januara – septembar 2020, direktne strane investicije iznosile 487.3 miliona KM ili 249.1 miliona eura.

Pad od 34 posto

– Uz napomenu da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama, strana ulaganja u periodu prvih devet mjeseci prošle godine su manja za 34% u odnosu na isti period 2019. godine kada su, prema revidiranim podacima, iznosila 737.8 miliona KM – kazali su nam u FIPA-i.

Ističu kako je pandemija ključni razlog za smanjenje investicija u našoj zemlji. U 2019. godini FIPA je uspostavila kontakte s velikim investitorima iz nekoliko zemalja svijeta koji su planirali investirati tokom 2020.godine u BiH, no sve je to zaustavljeno zbog pandemije i vrlo je nezahvalno govoriti o tome kako bi mogao teći oporavak investicionog ciklusa u našoj zemlji s obzirom na ograničenja putovanja koja su i sada prisutna i ograničene susrete privrednika po svijetu.

Mnogo posla

– Do tada, mi imamo i dalje mnogo posla na polju poboljšanja poslovnog ambijenta u BiH, počev od pojednostavljivanja registracije privrednih subjekata, oblasti privrednih sporova, radno-pravnog zakonodavstva, preko oblasti poreza i carina, oblasti izdavanja različitih dozvola, fiskalnih i parafiskalnih nameta, elektronskog poslovanja i elektronskog potpisa, boravka i zapošljavanja stranaca, itd – navode iz FIPA-e.

Diretne strane investicije smanjene

Prema podacima UNCTAD-a direktne strane investicije su u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu, zabilježile pad -42%. Značajniji pad je zabilježen u razvijenim zemljama -69%, dok su zemlje u razvoju imale pad stranih investicija manji od očekivanog -12%.

Evropske razvijene zemlje su po prvi put registrovale negativan iznos direktnih stranih investicija. Zemlje u tranziciji su također imale značajan pad DSI -77%.