Stoka, plastenici, motokultivatori i freze za 63 povratnika

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović juče je potpisao ugovore sa 63 korisnika finansijskih sredstava za realizaciju projektnih ideja, odnosno, samozapošljavanja povratnika.

Dodijeljena su sredstva u iznosu od 182.000,00 KM, predviđena za projekte održivog povratka na područje Tuzlanskog kantona kao i osobama koje su imale status raseljenih osoba na području TK, a vratila su se u svoja prijeratna prebivališta, za realizaciju samostalnog projekta.

„Donacije se kreću od 2.000 do 4.000 KM u zavisnosti od aplikacije. Dodjeljujemo od motokuplivatora i priključnih mašina u poljprivredni, preko plastenika, pa do sitne i krupne stoke, ono što je potrebno jednom domaćinstvu da donekle živi od svog rada i da ima mogućnost da zarađuje i privređuje i da ostane tu“, kazao je Zoran Jovanović, kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak.

Po Javnom pozivu nosilac domaćinstva mogao je podnijetiprijavu, između ostalog, zapriključke za mehanizaciju, motokultivator,  plastenik, sitnu ili krupnu stoku kao imašine i uređaje zabavljenje obrtničkom djelatnošću.

Ministar Jovannović je čestitajući korisnicima donacija na ime održivog povratka zaželio da im uspiju projekti samozapošljavanjate napomenuo da će Ministarstvoizvršiti nadzornad utroškom sredstava.

Riječ je o Programu  „Projekti održivog povratka“  Vlade TK-a za podršku povratku, koji je implementiralo  Ministarstvo za rad, socijalnu politiku  i povratak TK-a.  Korisnici pomoći izabrani su po Javnom pozivu raspisanom 5. juna 2017. godine.

U posljednjih petnaest godina Vlada TK u održivi povratak uložila je 46 miliona KM.

(Nezavisni.ba)