Stari most ugostio 17 hiljada gledalaca i ponovo poslao sjajnu sliku u svijet

Stari most, zvuk harmonike, ekstremni sport, hrabri skakači i skakačice, hiljade veselih lica, akrobacije s visine od 27 metara i lijepo vrijeme, obilježili su još jedan spektakl u srcu Hercegovine.

U Mostaru je treći put održano takmičenje iz Red Bull Cliff Divinga, a prema informacijama organizatora Stari most je zbog ovog planetarnog događaja posjetilo 17.000 gledalaca.

Zadovoljni posjetioci stigli su iz svih dijelova BiH, ali i iz svijeta da svjedoče još jednom događaju koji polako postaje tradicija. Red Bull Cliff Diving je prije dvije godine prvi put stigao u Mostar i jednostavno srastao s ovim podnebljem. Takmičenje je i tog 15. avgusta 2015. godine bilo odlično posjećeno, ali njegova je popularnost vremenom dodatno porasla.

Isto tako, takmičari i takmičarke zajedno s organizatorima izuzetno pozitivno pričaju o Mostaru, Starom mostu, Bosni i Hercegovini.

S velikim oduševljenjem prošlogodišnje takmičenje ispratio je i jedan od najboljih košarkaša današnjice LeBron James koji je, uz opis “Nevjerovatno! Wow!”, na svom Twitter profilu podijelio link s takmičenja iz Mostara. I ove godine se očekuju slične reakcije.

Prije početka današnjeg takmičenja scenu ispod Starog mosta zauzeo je poznati virtuoz na harmonici Mustafa Šantić koji je zajedno s grupom Mostar Rock School ovom događaju donio etno štih. Šantić je otpjevao poznatu sevdalinku “Lijepi li su mostarski dućani”.

Pobjedu su odnijeli Gary Hunt u muškoj, i Cesilie Carlton u ženskoj konkurenciji. Mostar je za Hunta bio jedina neosvojiva tvrđava, ali je i nju danas uspio uvrstiti u svoju kolekciju.

Nažalost, takmičenje nije prošlo bez povreda pa su tako Sergio Guzman, koji se povrijedio tokom finalne serije, te Rhiannan Iffland i Eleanor Townsend Smart, koje su jučer, odnosno danas odustale od takmičenja, neslavno završili svoj put u Mostaru.

Hercegovački grad bio je peta od ukupno šest stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u 2017. godini, a posljednja stanica je Čile gdje će takmičari i takmičari učestvovati 21. oktobra ove godine.

Nadamo se da će ovaj događaj kvalitetom i popularnošću još više rasti u nadolazećim godinama, jer Mostar tokom Red Bull Cliff Divinga izgleda drugačije, ljepše, bolje. Grad poprimi neki drugi oblik, kako po danu, tako i po noći, a to bi građani Mostara, kao i ove zemlje željeli viđati sve više.

A kako je sve izgledalo u Mostaru, pogledajte u fotogaleriji sastavljenoj od fotografija naših reportera, kao i fotografa Red Bulla.

(Klix.ba)