Stadion Bilino polje se proširuje za još 5.000 mjesta

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sastao se danas sa delegacijom Nogometnog saveza saveza BiH u kojoj su bili generalni sekretar Jasmin Baković, ekspert za infrastrukturu Nihad Hodžić i direktor Trening centra Alija Porča, a razgovarali su o planovima u vezi sa korištenjem stadiona Bilino polje i Trening centra NS/FS BiH.

Seniorsku reprezentaciju BiH u septembru i oktobru 2018. godine očekuju utakmice protiv Sjeverne Irske i Austrije u okviru “Lige nacija”, dok u proljeće naredne godine počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Stadion Bilino polje ispunjava osnovne uslove strogih kriterija UEFA-e i delegacija NS/FS BiH dobila je uvjeravanja gradonačelnika Kasumovića da će stručni tim UEFA-e imati priliku vidjeti prezentaciju projekta rekonstruisanog Bilinog polja.

Prema ranijim sugestijama UEFA-e i NS/FS BiH, stadion Bilino polje trebao bi povećati svoje kapacitete za minimalno 5.000 sjedećih mjesta. Taj bi se plan ostvario rekonstrukcijom južne i sjeverne tribine, kao i nadogradnjom istočne tribine.

Grad Zenica spreman je Nogometnom savezu BiH predložiti da Bilino polje bude nacionalni stadion, kako bi se iskoristili svi fondovi međunarodnih asocijacija i stadion doveo u optimalno stanje.

– Spremni smo djelimično i sufinansirati rekonstrukciju stadiona, sve kako bi se utakmice reprezentacije BiH i ubuduće igrale u našem gradu. Svim svojim kapacitetima smo na raspolaganju NS/FSBiH, UEFA-i i FIFA-i, i mislim da Bilino polje i Zenica, zbog svog položaja, izgrađenog Trening centra, ali i tradicije, trebaju biti među prvim opcijama za buduće projekte, rekao je gradonačelnik Kasumović, saopćeno je nakon sastanka.

(Nezavisni.ba)