Šta sve plaćamo kupovinom jedne litre goriva: Konačna odluka o ukidanju akciza krajem marta

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) bi na sljedećoj sjednici 24. marta trebao donijeti konačnu odluku o ukidanju akciza na naftu i naftne derivate. Predstavnički dom je već usvojio Izmjene Zakona o akcizama u BiH koje bi mogle dovesti do smanjenje cijena goriva u maloprodaji od 0,30 do 0,45 KM po litri. Ako isto odluče i delegati, akcize se ne bi plaćale pola godine, a Vijeće ministara BiH bi taj period moglo produžiti za još tri mjeseca.

„Ovo je mjera koja koliko-toliko niveliše i reguliše to nevjerovatno povećanje cijena goriva“, kaže zastupnik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

Ove izmjene nisu garancija za zaustavljanje rasta cijene nafte koja zavisi od stanja na globalnom tržištu, ali bi morale umanjiti cijene u maloprodaji za iznos akciza, upozoravaju iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

„Kako god one se budu pomicale naprijed ili vraćale natrag, te će akcize dobro doći jer će u svakom slučaju umanjiti taj iznos koji se sad plaća. Onda će umanjiti i cijenu litre goriva na benzinskoj crpki“, kaže zastupnik Hrvatske demokratske zajednice BiH Nikola Lovrinović.

Prilikom kupovine građani na nabavnu cijenu goriva uz akcizu plaćaju i druge namete: porez na dodatnu vrijednost, maržu, održavanje naftnih terminala te putarine za održavanje i rekonstrukciju puteva i izgradnju autoputeva. Samo od akciza se svake godine prikupi u prosjeku oko 500 miliona maraka godišnje.

Ako Parlament usvoji Izmjene Zakona, ovaj novac neće završiti u budžetu, ali predlagači kažu da se taj deficit neće osjetiti. Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić kaže da su i premijeri oba entiteta potvrdili da imaju osigurana sredstva te da se to neće odraziti na socijalni ili ekonomski program u narednih šest mjeseci.

„Budžeti su puni, a to nije ničiji novac, nego novac građana. Možemo li im to vratiti tako što ćemo za jedan period zaustaviti naplatu akcize? Možemo“, rekao je jedan od predlagača Zakona, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović.

Za razliku od raspodjele prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju puteva, prihod od akciza nema jasnu namjenu, već se raspoređuje u budžet prema koeficijentu koji na četveromjesečnom nivou usvaja Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje. Prema tome će od 37,8 miliona KM prikupljenih po osnovu akciza od početka godine Federacija BiH dobiti 61,88%, Republika Srpska 34,57% a Brčko distrikt 3,55 posto.

Izvor: CIN