SSS BiH smatra da najniža plata u Federaciji treba iznositi 1.000 KM

SSS BiH smatra da najniža plata u Federaciji treba iznositi 1.000 KM

Savez samostalnih sindikata BiH odlučio se na protestnu šetnju 24.juna. Protest će početi ispred sjedišta Udruženja poslodavaca, a završiti ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Na ovaj način žele podsjetiti Vladu i nadležne na zahtjeve o povećanju minimalne plate od 1000 KM, te na Izmjene i dopune Zakona o radu , koji je donesen 2015. godine, a koji je kako ističu u Sindikatu bio na štetu radnika. Prema riječima Fahrudina Šahovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata TK minimalna plata je tada određena satnicom od 2,31 KM ,sad je nepunih šest godina prošlo od donošenja te satnice, iako je taj zakon predvidio da Vlada FBIH svake godine u skladu sa povećanjem troškova života i standarda građana, povećava tu satnicu za punih 6 godina do toga nije došlo.

Šahović ističe da je inicijativa o Izmjeni i dopuni Zakona o radu prošla dvije parlamentarne komisije, te se uskoro očekuje i njeno razmatranje na Parlamentu FBiH. Sindikat traži i potpisivanje granskih kolektivnih ugovora:„Mi tražimo pod hitno potpisivanje granskih kolektivnih ugovora što je takođe Zakonom trenutno važećim, koji je na snazi regulisano, na koji način se potpisuju granski kolektivni ugovori, međutim do tih potpisa u većini granskih sidnikata i dan danas nije došlo“ kaže Šahović

Još jedan od gorućih problema radnika u Federaciji BiH, je uvezivanje radnog staža.Poznato je da veliki broj državnih i entiteskih firmi nije uplaćivao doprinose za penziju, mnoge firme su privatizirane i propale, te se više hiljada radnika još uvijek nalazi u bezizlaznoj situaciji. Vlada F BiH je posljednih godina i iskazala interes za rješavanjem ovog problema, te je izdvojeno nekoliko miliona KM za ove namjene. Iz Sindika ističu, da je to u zadnje vrijeme stopirano i da će insistirati na tome. Kao i na implementaciji Zakona o zdravlju i zaštiti na radu radnika.

Na protestnoj šetnji 24. juna učestvovat će 100 predstavnika Sindikata iz Federacije BIH iz svih grana i oblasti djelovanja, a u skladu sa epidemiološkim mjerama, koje su na snazi. Kako ističu iz Sindikata ukoliko dođe do novih blažih odluka, planirat će se i naredni koraci Saveza samostalnih sindikata BIH.