Srebreničani biraju Tursića ili Bjelića

Osim Tuzle, još jedan grad Tuzlanskog kantona će 05. februara biti poprište političke borbe za gradonačelničku funkciju. Na vanrednim izborima građani Srebrenika će takođe birati novog čelnika Grada, a za ovu izbornu trku kandidovala su se dva čovjeka: Nermin Tursić i Adnan Bjelić.

Nermin Tursić je kandidat stranke SDA za gradonačelnika Srebrenika, a od novembra prošle godine već obnaša ovu funkciju i to kao vršilac dužnosti prvog čovjeka Grada. Njegov ostanak na gradonačelničkoj poziciji, osim SDA, podržaće i DF, SDBiH i NES.

Pokrenuti Srebrenik sa „mrtve“ tačke

„ Odbacimo politike podjela, sa vama sam spreman preuzeti ulogu prvog čovjeka našeg grada. Ponosno koračajmo naprijed, jer do pobjede je ostalo još malo. Od 6. februara idemo raditi“, poručuje Tursić, te naglašava:

„Dragi sugrađani, prijatelji i komšije, ponosno, hrabro stajem ispred vas. Spreman sam da skupa naš Srebrenik pokrenemo sa “mrtve” tačke. Pobjedom ćemo učiniti naš grad Srebrenik gradom jednakih mogućnosti, gradom prosperiteta, gradom privrednog i infrastrukturnog razvoja, gradom obogaćenog kulturnim i zabavnim sadržajem – jednostavno, učinimo ga gradom kojeg svi volimo! Svome protukandidatu želim sreću, a od vas zahtijevam da budemo jedinstveni u našoj pobjedi, jedinstveni kao građani grada Srebrenik“.

Tursić, rođen 1975. godine, ističe da je jasna njegova vizija razvijenog Srebrenika. Vrlo dobro zna šta treba da se učini kako bi Grad prosperirao:

„Zbog privrednog, kulturnog, socio-ekonomskog, infrastrukturnog i svakog drugog oblika zastoja grada Srebrenika u odnosu na susjedne lokalne sredine, opredjeljen sam da zaustavimo svaki oblik politike sukoba i podjela koje su proizvele navedeno stanje. Takođe, opredjeljen sam za politiku suradnje, uvažavanja i postizanja zajedničkih ciljeva.  Moja vizija će biti zasnovana samo na realnim projektima. Samo na takav način, svi skupa možemo krenuti naprijed“, objašnjava Tursić i nastavlja:

„Neću više nikada dozvoliti da se vodi politika ekskluzivizma. Da će biti povlaštenih, onih koji aplaudiraju gradonačelniku, a oni koji ga kritikuju da će biti razvlašteni. Toga nema više. Izgradiću politiku na temeljima inkluzivnosti. Koja će uvlačiti sve dobre ljude, dobronamjerne građane koji će imati dobre ideje i stavove i koji će pokazati istinsku brigu za Grad. Neću više dozvoliti da se rasporodaje gradska imovina, gradske nekretnine. Politika koju ću zastupati je ona transparentnosti, oplemenjena moralom. Takođe i politika prosperiteta koja će rezultirati poboljšanjem poslovnog ambijenta i usklađivanjem potreba tržišta mladih sa obrazovnom politikom na području Grada Srebrenika. Da ne obrazujemo mlade za potrebe tržišta Zapada ili Biro!“.

„Plan 60“

Protukandidat aktuelnog v.d. gradonačelnika je Adnan Bjelić kojeg podržava koalicija „Ujedinjeni  za Srebrenik“ (SDP, Narod i Pravda i Naša stranka). Bijelić, rođen 1983. godine, obavljao je funkciju savjetnika za privredu bivšeg gradonačelnika Nihada Omerovića, te smatra da ima dovoljno znanja, ideja i iskustva kako bi Srebrenik učinio boljim mjestom za život.

Bijelić je građanima predstavio „Plan 60“ čijom će se primjenom razviti Srebrenik:

„Plan je podijeljen na pet strateških segmenata, a svaki od njih ima 12 projekata i mjera. Prvi segment je efikasna, transparentna i digitalizirana uprava u sistemu jednakom za sve. Javnu upravu ćemo modernizirati, ubrzati njen rad te je dodatno otvoriti ka javnosti“, ističe Bjelić, te nastavlja:

„Drugi segment unaprijeđen poslovni ambijent za postojeće privrednike te buduće investitore koji doprinosi očuvanju postojećih i kreiranju novih radnih mjesta. Podsticanjem ekonomskog razvoja, te ulaganjem u turizam, poljoprivredu i ruralni razvoj doprinijet ćemo očuvanju postojećih te kreiranju novih radnih mjesta. Treći segment je unaprijeđen kvalitet života, kao i sigurnost stanovnika u cijeloj lokalnoj zajednici.  Svim stanovnicima Srebrenika moramo osigurati osnovne uvjete za život, obezbijediti pitku vodu, zaštititi okoliš, razvijati infrastrukturu, te osigurati da naši stanovnici budu sigurni u svojim domovima i u javnom prostoru“.

Bijelić je otkrio i šta Srebreničanima donosi četvrti i peti segment „Plana 60“:

„Četvrti segment je Srebrenik u kojem mladi i svi drugi naši sugrađani vide svoju sadašnjost i planiraju budućnost. Srebrenik moramo urediti, uljepšati i modernizirati, te svim generacijama učiniti ugodnim i zanimljivim mjestom za život. Uložit ćemo napore da djeci, mladima, osobama treće životne dobi, ali i boračkoj populaciji osiguramo dobre uvjete i da im obezbijedimo ljepšu budućnost u Srebreniku. Što se tiče petog segmenta to je kreiranje ambijenta za aktivizam i promociju ideja svih građana Srebrenika. Kreiraću artnerski odnos sa svima, okupljati mlade, obrazovane i sposobne koji žele da ostanu u svom gradu, ali i one koji su u dijaspori a žele svojim radom, znanjem i kvalitetima doprinijeti razvoju našeg Srebrenika“.

Tursić i Bijelić su u predizbornoj kampanji obišli sve gradske i prigradske mjesne zajednice. Odziv građana da čuju šta im nude dva kandidata za gradonačelnika bio je veliki. Za sada favorita nema, a očekuje se da će građani Srebrenika 05. februara u velikom broju pohoditi izborna mjesta.

Knjiga je spala na dva slova: Nermin Tursić ili Adnan Bjelić? Srebreničani će dati konačan odgovor.

J. Jeremić