Predstavljamo: Airsoft klub „ONE“ Tuzla

Prije nego smo započeli razgovor i predstavljanje Airsoft kluba „ONE“ iz Tuzle, postavili smo pitanje šta je uopšte airsoft? Mnogi su upoznati sa vojnim simulacijskim sportom paintball, njihovim takmičenjima i borbama sa kuglicama punim boje, no airsoft je nešto mnogo ozbiljnije.

Riječ je o adrenalinskom, ekstremnom, modernom i borbenom sportu u kojem učesnici simuliraju bitke u različitim vremenskim uslovima i prirodnim okruženjima. Ekipe se bore jedna protiv druge i u ovim simulacijama ratovanja koriste replike vatrenog oružja koje izbacuje airsoft kuglice od tvrde plastike promjera 6 do 8 milimetara. Same kuglice koje se ispucavaju mogu biti različite mase: od 0,20 g (za slabije replike), 0,23 g (za jače pištolje), 0,25 g (za puške), 0,28 g (za jake puške i snajpere) i 0,30 g (za snajpere).

Članstvo u Klubu

Ovaj adrenalinski sport se razvio u Japanu i Hong Kongu, no vrlo brzo je našao svoje pristalice širom svijeta i naravno u BiH. Tako su trojica entuzijasta iz Tuzle, sada već davne 2011. godine, osnovali Airsoft klub „ONE“ koji je vrlo brzo okupio veliki broj članova. Nihad Mulaosmanović je od prvih dana član Kluba, a trenutno obnaša funkciju predsjednika i člana Upravnog odbora Airsoft kluba „ONE“ Tuzla:

„Članstvo nam varira iz godine u godinu, a trenutno imamo 12 članova. Najviše  smo imali 56 članova, pa smo napravili dva dodatno kluba: B-Unit Živinice i Zulu Puračić“, objašnjava nam Mulaosmanović.

Kako kaže, svi koji žele da se priključe Klubu mogu to uraditi bez problema, a članstvo se odvija u dvije faze:

„Svako može doći na teren da proba ovu vrstu adrenalinskog sporta i ako mu se svidi može se priključiti grupi. Prvenstveno u regrutni status, a poslije i u punopravno članstvo kada bude zadovoljavao sa opremom i loudout-om kluba“, ističe Mulaosmanović.

U ovom sportu mnogo pažnje se polaže na zaštitu takmičara. Prije svega potrebno je imati zaštitne naočale. Takođe, preporučuju se maske koje prekrivaju cijelo lice, a u skladu sa visinom vašeg budžeta i kaciga, štitnici za laktove i koljena, te airsoft prsluk.

Airsoft kao adrenalinski sport zahtijeva ulaganje u opremu. Prije svega replike oružja i uniformu. Mulaosmanović nam je otkrio koliko je otprilike potrebno uložiti novca za početak učestvovanja u simulacijama ratovanja:

„Za početak je dovolja replika koja kosta između 250 i 300 KM i neka uniforma sa prslukom za koju treba odvojiti oko 150 KM. Da bi se upotpunio loudout Kluba sa svom opremom, potrebno je od 1000 do 1500 KM za dobru opremu“.

Sport koji razbija predrasude nacionalizma

Tuzlanski airsofteri u proteklih 11 godina obišli su cijeli region. Takmičenja se održavaju širom regiona, a do sada je ONE gostovao u Sarajevu, Mostaru, Zenici, kao i u gradovima manjeg entiteta (Bijeljina, Derventa, Gradiška). Takođe i u susjednim zemljama. Posljednje takmičenje imali su u Novom Sadu. Interesovalo nas je u kakvom raspoloženju dočekuju borbe protiv ekipa iz drugih zemalja i područja. Ne tako davno, tokom ratnih zbivanja, mnogi su se gledali preko nišana, a sada njihovi potomci „igraju rata“ jedni protiv drugih.

„Airsoft kao adrenalinski sport razbija te predrasude nacionalizma. Kao i svaka vrsta sportske aktivnosti. Ovdje se akcenat stavlja prvenstveno na zdravo druženje i upoznavanje drugih ljudi kroz ovu vrstu zabave, bez obzira koliko to ljudima izgledalo i vuklo na ratna zbivanja. Prvenstveno smo svi tu radi bježanja od teških poslovnih situacija i opuštanja uz ovaj prelijepi adrenalinski sport“, pojašnjava nam Mulaosmanović uz opasku da su kroz airsoft do sada stekli veliki broj prijatelja širom BiH i regiona.

Na kraju razgovora, Nihada smo upitali da li se u toku „ratovanja“ dese i neke komične situacije, na šta je odgovorio:

„Što se tiče anegdota ima ih dosta. Ima i “loših” koji se nekada odnose na neke manje povrede, pa sve  do smiješnih kada kuglica protivniku završi na nezgodnom mjestu koju na kraju kruniše smijeh cijele ekipe.“, zaključuje Mulaosmanović.

Airsoft klub „ONE“ Tuzla novu 2023. godinu započeo je sa treninzima, a sve kako bi naredne „bitke“ dočekali što više strateško – taktički uigrani. Pred njima je još mnogo izazova koje donosi ovaj zanimljivi sport.

J. Jeremić